MRI להדמיית עצבים פריפרים
מהו העצב הפריפרי?
מערכת העצבים הפריפרית היא רשת של עצבים הממוקמת מחוץ למערכת העצבים המרכזית ותפקידה הוא לקשר אותם עם איברי הגוף השונים (בעיקר הגפיים). מערכת עצבים זו אחראית בחלקה על פעולות רצוניות ובחלקה האחר על ויסות פעילותם של האיברים הפנימיים בגוף. משימת ההתחקות אחר מערכת עצבים זו קשה לא רק בגלל עוביים, שאינו עולה על 1-2 מ"מ, אלא בעיקר בגלל מיקומם לאורך רקמות הגוף, המקשה להבחין בהם ללא הציוד המתאים.
מכיוון שהעצב הפריפרי דק מאוד, אין שיטת דימות טובה כדי להדגים אותו. על כן, הדרך לבצע בדיקה זו היא באמצעות הדגמה אנטומית. ה-MRI מתבצע ברזולוציה גבוהה ובחתכים דקים וברצפים תלת-מימדים וזאת במטרה לזהות את האותות של העצב הפריפרי, את הצורה שלו ואת השינויים בגודל או ברוחב שלו. בדיקה זו מאפשרת גם לדמות את כל סוגי המחלות שיכולות לערב את העצב הפריפרי. הדמיה זו מתבצעת בשני אזורים עיקריים – העצבים הפריפריים של המקלעת הברכיאלית והפלקסוס הלומבוסקראלי, שהשורשים שלו יוצאים מעמוד השדרה המותני והסקרלי והולכים לכיוון הרגליים.
בדיקה התורמת לאבחון נכון
אחת התרומות המשמעותיות ביותר של בדיקות אלו היא אבחון נכון. לעיתים הרופא נותן אבחנה שאינה נכונה וההדמיה המתבצעת ב-MRI מגלה בעיה אחרת לגמרי. במקרים רבים הרופאים אינם בטוחים באבחנה שלהם ומעדיפים לבצע בדיקת MRI של העצבים הפריפריים כדי לסייע בקבלת האבחנה הנכונה. קיימים גם מקרים נדירים בהם החולה מתלונן על כאבים, חולשה ברגל או הפרעה נוירולוגית באחת הגפיים, מבלי שהוא או הרופא יכולים להצביע על מקור הבעיה – האם מעמוד השדרה או מהעצב הפריפרי? ואם מדובר בבעיה בעצב, אז צריך גם לזהות מהי הבעיה – אולי טראומה של העצב? כלי דם שלוחצים עליו? אולי קרע בעצב? אלו הן דוגמאות לאבחנות שרק הדמיה של העצב הפריפרי יכולה לספק. כך אנו מסייעים לקבל אבחנה נכונה – אבחנה שהייתה עשויה להיות אחרת אלמלא היה בידינו כלי זה.
במקרים רבים מגיעים לבדיקה גם חולים שעברו הקרנות וסובלים מתהליכים דלקתיים של העצב ואף מפגיעה כתוצאה מקרינה. במקרים כאלו, הדרך היחידה להבחין בנזק שנגרם לעצב כתוצאה מקרינה (או כל תהליך דלקתי אחר של העצב) הוא באמצעות הדמיה זו. בדיקת MRI זו מאפשרת גם לזהות גידולים, כיוון שבניגוד לבדיקת MRI רגילה, בדיקה זו מראה את הגידול לכל אורך העצב, כולל סעיפיו, ועוזרת לקביעת סוג הניתוח ויכולת הכריתה הניתוחית של הגידול.
הדמיה תקינה של המקלעת הברכיאלית
הדמיה תקינה של המקלעת הברכיאלית
פרופ' סיגל טל עברה את תת ההתמחות בנוירורדיולוגיה בבית החולים NYU שבניו יורק, ומאז שנת 2011 מנהלת את יחידת ה-MRI והנוירורדיולוגיה במרכז הרפואי המוביל "אסף הרופא". קודם לכן צברה במשך שנים רבות ניסיון נרחב כרופאה בכירה ביחידה לנוירורדיולוגיה של מרכז רפואי מתקדם אחר, זה על שם שיבא בתל השומר.
מספר הבדיקות שפוענחו עד כה