בדיקת CT וMRI לאיתור גידולים בעמוד השדרה
עמוד השדרה הוא אחד האיברים החשובים ביותר בגוף האדם. גידול בתוך עמוד השדרה או בסביבתו עלול לגרום לכאבי גב קשים, בעיות נוירולוגיות חמורות ועוד מצוקות רפואיות שיוצרות פגיעה של ממש בשגרת החיים. בהיעדר טיפול מתאים, גידולים בעמוד השדרה עלולים להתפשט ולהחמיר את המצב – ובהתאם נדרש אבחון מהיר ומדויק כשישנו חשד לגידול שכזה. הבדיקות המתאימות לאיתור הן CT ו-MRI.
סימפטומים אפשריים של גידול בעמוד השדרה
ישנו מגוון רחב יחסית של סימפטומים שמצביעים על חשד לקיומו של גידול בעמוד השדרה, כשבעיקר משפיע המיקום של הגידול. הסימפטומים האפשריים העיקריים הם כאבים בגב, כאבי צוואר, תחושת נימול או עקצוץ באחת הגפיים או יותר, חולשה של אחת הגפיים או יותר, תנועות מסורבלות, חולשה ספסטית, אובדן שליטה על הסוגרים, תפקוד לא תקין של חושים מסוימים.
בנוסף למיקום המדויק של הגידול, גם הסוג שלו משפיע על הסימפטומים ובאופן טבעי גם על בחירת הטיפול המיטבי. החלוקה המקובלת היא לגידולים תוך לשדיים, גידולים תוך קרומיים חוץ לשדיים, גידולים שדרתיים חוץ קרומיים וגידולים שניוניים.
גידולים תוך לשדיים הם גידולים שהמיקום שלהם הוא בתוך חוט השדרה. סוגים שכיחים במיוחד של סרטן תוך לשדי הם אסטרוציטומה ואפנדימומה. גידולים תוך קרומיים חוץ לשדיים הם גידולים אשר מתפתחים מחוץ לחוט השדרה ובתוך המעטפת שלו. דוגמאות לגידולים אלה הן שוואנומה ומנינגיומה. גידולים שדרתיים חוץ קרומיים מתפתחים בעצמות שבעמוד השדרה. ביניהם – אוסטיאוסרקומה, פיברוסרקומה וכונדרוסרקומה (שלושתם גידולים ממאירים), וכורדומה ואוסטיאומה (שניהם שפירים). גידולים שניוניים הם גרורות שנוצרות בעצמות עמוד השדרה בעקבות סרטן באיבר אחר בגוף, ובפרט עלולים להוביל לגידולים שניוניים בעמוד השדרה סרטן השד, סרטן הריאות, לימפומה, מיאלומה, סרטן הערמונית וסרטן הכליה.
חשוב להדגיש כי במרבית המקרים גידולים בעמוד השדרה אינם ממאירים, אולם גם גידול שפיר בעמוד השדרה עלול להוביל לפגיעה ניכרת בשגרת החיים ובבריאות התקינה – ועל כן החשיבות המכרעת של האבחון המהיר והמדויק.
היתרונות של MRI עמוד שדרה
אמצעי דימות מומלץ אחד למקרים שבהם ישנו חשד לגידולים בעמוד השדרה הוא MRI. בדיקת MRI מבוססת על שדה מגנטי רב עוצמה ועל גלי רדיו, ואינה כרוכה בקרינה או בכאב. הבדיקה נמשכת כ-45 דקות, ותיתכן אי נוחות מסוימת שכן לאורך פרק זמן זה על הנבדקים לשכב ללא תזוזה על מיטה שנעה לסירוגין פנימה אל תוך המכשיר שמהווה למעשה שדה מגנטי, והחוצה ממנו. נבדקים שחוששים מיוחד מהשהות בחלל הסגור יכולים לבחור לעבור את הבדיקה בטשטוש ובמקרים חמורים גם בהרדמה. לעתים מתבצע צילום ה-MRI בעזרת חומר ניגוד שמטרתו להפוך את הממצאים לברורים יותר ונוחים יותר לפענוח, ובמקרים אלה יש להגיע למכון עם בדיקות דם עדכניות כולל תפקודי כליה שכן לחולי כליות מומלץ שלא להשתמש בחומר הניגוד. פרט לכך אין צורך בהיערכות מיוחדת לבדיקת MRI עמוד שדרה – הדגש היחידי הוא להגיע בזמן, וללא חפצים מתכתיים (שעלולים לשבש את תוצאות הסריקה).
אם ה-MRI בוצע ללא טשטוש או הרדמה ניתן לחזור לשגרה מיד אחרי הבדיקה. כשניתנה זריקת טשטוש או הרדמה נדרשת המתנה קצרה להתעוררות והתאוששות. ממצאי המכשיר עוברים לפענוח, והתוצאות מתקבלות תוך עד שבועיים. שירות MRI פרטי מאפשר לקבל תוצאות כבר תוך 24 שעות כשבנוסף הפענוח מבוצע על-ידי נוירורדיולוגית בכירה ובעלת ניסיון רב במיוחד.
היתרונות של CT עמוד שדרה
לבדיקת CT עמוד שדרה שני יתרונות משמעותיים: ראשית, הבדיקה נמשכת זמן קצר (לרוב 10-15 דקות), ושנית, היא זמינה יותר ביחס לבדיקות MRI שכן למרבה הצער מספר מכשירי ה-MRI בישראל נמוך ביחס לגודל האוכלוסייה וביחס לסטנדרטים המקובלים במדינות מפותחות.
עוד כדאי לדעת שמכשיר ה-CT מספק למעשה אוסף צילומי רנטגן מזוויות שונות (שנבחרות בקפידה כך שניתן יהיה לקבל תמונת מצב מפורטת במיוחד של עמוד השדרה). בהתאם בדיקות CT כרוכות בחשיפה לרמה מסוימת של קרינה, אולם פרט למקרים מיוחדים (ילדים, נשים בהריון), יתרונות ה-CT מטים את הכף לטובת הבדיקה.
גם כשנבחרת האופציה של CT עמוד שדרה הפענוח עשוי להימשך עד שבועיים, וישנה האופציה של פענוח פרטי שכאמור מבטיח הן אבחון מדויק במיוחד והן התחלת טיפול ללא עיכובים מיותרים.
טיפול בגידולים בעמוד השדרה
לאחר שבדיקת CT או MRI מאתרת גידול בעמוד השדרה, ניתן לקבוע תוכנית טיפול מיטבית. האפשרויות הן ניתוח להסרת הגידול, מתן סטרואידים והקרנות.
השאירו תגובה
Want to join the discussion?Feel free to contribute!