ביצוע בדיקת MRI בהרדמה
בדיקות MRI מתבצעות במגוון רחב מאוד של מצבים רפואיים. רמת הדיוק הגבוהה להפליא של הבדיקה והעובדה שלא מעורבת בה קרינה מסוכנת הופכות אותה למומלצת במיוחד, כולל במקרים שבהם נדרשת המתנה, ואפילו ממושכת, לתור פנוי (שכן מספר מכשירי ה-MRI בארץ נמוך ביחס לגודל האוכלוסייה בהשוואה למדינות מפותחות אחרות). בדיקת ה-MRI הינה בדיקה לא פולשנית ואינה כרוכה בכאבים, אולם גם כך ישנם מקרים שבהם היא תתבצע בהרדמה.
מתי מתבצעת בדיקת MRI תחת הרדמה?
ישנם שני מצבים שבהם נשקלת האופציה של ביצוע בדיקת ה-MRI תחת הרדמה: כשהנבדקים הם ילדים ובפרט בגילאים צעירים במיוחד, ואצל מבוגרים בעלי קלסטרופוביה.
כשמדובר על נבדקים צעירים מאוד, הצורך בהרדמה נובע מהרצון להבטיח ממצאים מדויקים ובהירים לחלוטין. מכשירי MRI מאפשרים לקבל תמונת מצב מפורטת מאוד של פנים הגוף, כולל מבנים אנטומיים עדינים במיוחד, אבל על-מנת שכך יהיה על הנבדקים לשכב ללא תזוזה כל עוד הם בתוך המכשיר. לילדים קטנים קשה, ולעתים אפילו בלתי אפשרי, לא לזוז לאורך כל זמן הבדיקה (שנמשכת בדרך כלל בין 20 ל-50 דקות), ועל כן תישקל האופציה של הרדמה. ילדים גדולים יחסית שמסוגלים לשתף פעולה עם ההנחיות יוכלו לעבור את בדיקת ה-MRI כשהם ערים, וכשאחד ההורים נמצא בחדר שבו נערכת הבדיקה ומסייע לפוגג חששות ומתחים אם ישנם כאלה.
במקרים של קלסטרופוביה, עצם השהות בחלל סגור לא גדול עלולה לגרום לשלל סימפטומים: דופק מואץ, יובש בפה, עלייה בלחץ הדם, הזעה מוגברת, קושי לנשום, תחושה של מחנק, כאב ראש ובלבול. ישנם אף מצבים שבהם האדם משוכנע כי הוא עומד למות, כך שמובן מאליו שעבור מי שסובל מחרדה ממקומות סגורים מעבר MRI ללא הרדמה פשוט אינו אפשרי. במקרים שבהם ישנו חשש מפני השהות בתוך המכשיר אבל לא חרדה של ממש ניתן להסתפק באמצעי טשטוש ולעתים גם דמיון מודרך עשוי לסייע.
צום
במהלך בדיקת MRI בהרדמה האדם ישן שינה עמוקה, כך שחלק מהרפלקסים של הגוף לא פועלים. כתוצאה מכך ישנה סכנה של שאיפה אל הריאות והתפתחות של דלקת בריאות. על-מנת שלא יישאפו הפרשות או מרכיבים שונים של תוכן הקיבה, על הקיבה להיות ריקה. בהתאם נדרש צום לקראת בדיקות MRI תחת הרדמה, לרוב של 6 שעות (כשמתוכן 3 השעות האחרונות גם ללא מים). תינוקות יונקים ניתן להאכיל בדרך כלל עד 4 שעות לפני ההרדמה, ובכל מקרה תקבלו הנחיות מפורטות מצוות המכון שבו יתבצע ה-MRI.
דגשים חשובים נוספים לקראת הרדמה
נבדקים אשר נוטלים תרופות באופן קבוע חייבים ליידע את הרופא המרדים, על-מנת שניתן יהיה לוודא שאין סכנה. כדורים אשר מדללים את הדם יש להפסיק לקחת בשלושת הימים שלפני ה-MRI, אם כי בכל מקרה חשוב לקיים התייעצות מסודרת עם רופא. כדורים נגד יתר לחץ דם, אסתמה או אפילפסיה ניתן לקחת גם ביום הבדיקה. נבדקים אשר ביום ה-MRI סובלים מחום (או שסבלו ממחלת חום בימים שקדמו לבדיקה) חייבים לדווח על כך – וצוות המכון יחליט בהתאם לנסיבות הספציפיות אם לקיים את בדיקת ה-MRI או שמא לדחות אותה. כך הדבר גם אם הנבדק סובל מהתקף אסתמה, ברונכיט או סטרידור, וזקוק לאינהלציה או משאף.
עוד חשוב לציין כי לאורך כל פרק הזמן שבו הנבדקים המורדמים שוהים בתוך מכשיר ה-MRI, ישנה נוכחות של רופא מרשים אשר מנטר את קצב הלב, את הנשימה ואת רמת החמצן בדמם של הנבדקים, על-מנת לוודא שלא נשקפת להם כל סכנה.
כמה זמן נמשכת ההתאוששות אחרי MRI בהרדמה?
לאחר בדיקת MRI "רגילה" ניתן לחזור באופן מידי לשגרה מלאה, כולל נהיגה ובעצם כל פעולה שהיא. לעומת זאת, אחרי בדיקות MRI שבוצעו תחת הרדמה על הנבדקים להישאר במכון במשך כ-90 דקות, וזאת על-מנת שהצוות הרפואי יוודא כי הם חזרו לערנות מלאה וכי מצבם תקין לחלוטין – עד שהרופא המרדים, אשר בוחן את מצבם של הנבדקים, מחליט כי ניתן לשחרר אותם. אי אפשר לנהוג אחרי בדיקת MRI שבוצעה תחת הרדמה, ובאופן כללי במקרים אלה מומלץ להגיע למכון עם מלווה.
תוצאות בדיקת MRI שבוצעה תחת הרדמה מפוענחות על-ידי רדיולוגים תוך עד שבועיים. במקרים שבהם ישנו צורך בתשובה מהירה יותר, ניתן לפנות לשירות פענוח MRI פרטי אשר מבוצע על-ידי נוירורדיולוגית בכירה, כך שבנוסף לקיצור זמן ההמתנה לאבחון מובטחת גם רמת דיוק של 100% ו-0 סיכוי לטעויות.
מידע נוסף שעשוי לעניין אותך:
מהי בדיקת MRI
בדיקת MRI לילדים
MRI מוח
השאירו תגובה
Want to join the discussion?Feel free to contribute!