בדיקות MRI ו-CT להדגמת הפה, הלשון והצוואר
גם בדיקת CT וגם בדיקת MRI משמשות להדגמת הפה, הלשון והצוואר בשורה ארוכה של מקרים, וחשוב לדעת מתי כדאי לבחור ב-CT ומתי עדיפה האופציה של ה-MRI.
באילו מקרים באופן כללי נדרשת הדמיה של האזור?
המקרים שבהם ההתוויה המקובלת היא CT או MRI של הפה, הלשון והצוואר הם:
* חבלה חמורה באזור או שבר, ובפרט בלסת התחתונה.
* אבצס בצוואר – אבצס, תופעה שמוכרת גם בשם מורסה, הוא הצטברות מוגלה, לרוב אחרי זיהום חיידקי, שגורמת לכאב. בדיקת הדימות נדרשת כדי להבחין בין אבצס לבין תופעות אחרות שיוצרות גושים מתחת לעור (המטומה, ציסטה ועוד).
* ציסטה ברנכיאלית – מעין גוש שנמצא מתחת לעור, בצדי הצוואר, ומלא בנוזל. זהו מבנה מולד שברוב המקרים מתפתח ובא לידי ביטוי במהלך החיים ולא מיד אחרי הלידה. הציסטה אינה ממאירה וגם לא יכולה להפוך לכזו, אבל כן עלולה לגדול, לגרום לכאב ולהזדהם. בדיקת דימות מאפשרת לאשר או לשלול את ההשערה שהגוש התת עורי הוא אכן ציסטה ברנכיאלית ולכוון את הרופא המטפל אל הטיפול המתאים.
* זיהום שחדרו פנימה אל עומק הצוואר – בדרך כלל המקור לכך הוא תהליך זיהומי באיבר אחר (שקדים, שיניים, מערות האף, בסיס הלשון, האוזן התיכונה ועוד), וישנם גם זיהומים מקומיים, למשל בקשריות הלימפה. בדיקת MRI מאפשרת זיהוי מדויק של מקור הזיהום ומהווה בסיס לטיפול אפקטיבי.
* לימפומה – סרטן של בלוטות הלימפה, מחלה שבדרך כלל מתפתחת בבלוטות הלימפה שבצוואר. בלוטות לימפה מוגדלות בצוואר הן גם סימפטום של סרטן הפה והלוע.
* קושי בבליעה (דיספאגיה) – זוהי בעיה שכיחה וברוב המקרים זמנית. אם היא אינה חולפת מעצמה, יש לבדוק את הסיבה לכך.
* צרידות מתמשכת – שבין הגורמים לה נגעים שפירים על מיתרי הקול, לארינגיטיס (דלקת של המיתרים), סרטן הגרון ועוד, ועל כן החשיבות של האבחון המדויק.
בנוסף, בכל מקרה שבו רופא אף-אוזן-גרון מזהה בצוואר, באמצעות בדיקה פיזית, גוש או ממצא לא ברור, מומלץ לבצע בדיקת MRI או CT כדי להבין מהו מקור הממצא.
באילו מקרים בדיקת CT היא אמצעי הדימות המתאים?
בדיקות CT מיטיבות להדגים חבלות ושברים, ועל כן הן מתאימות כשישנה חבלה או שבר במבני הצוואר.
בדיקת CT מומלצת גם כשישנן בלוטות מוגדלות בצוואר, וכבדיקה ראשונה במקרים של בעיה אנטומית.
כמו כן מודגם בצורה מוצלחת עמוד האוויר שעובר לאורך חלל הפה והגרון, כך שאם קיים סביבו גידול הוא ייראה היטב במכשיר CT.
בדיקת CT להדגמת הפה, הלשון והצוואר מבוצעת עם הזרקה של חומר ניגוד מכוון לצוואר, מגובה האף ועד לגובה בית החזה.
מתי כדאי לבצע בדיקת MRI?
מכשירי MRI מצטיינים בהדמיית רקמות רכות והם בעלי יכולת אפיון טובה של תהליכים, ובהתאם כדאי לבצע בדיקת MRI כשיש גידול בצוואר ונדרש אבחון מדויק של גבולות הגידול, מידת הווסקולריות שלו, היקף הפיזור ומידת המעורבות של המבנים האנטומיים הסמוכים.
כמו כן בדיקות MRI מדגימות היטב את מצבם של כלי הדם בצוואר ובהתאם ניתן לזהות בהם פתולוגיות אם ישנן.
גם במקרים של אבצס או זיהום בצוואר, MRI מספק הערכה טובה מאוד של הגודל, רמת הפיזור ומידת המעורבות של המבנים האנטומיים הסמוכים.
באופן כללי בדיקת MRI מספקת את התמונה המדויקת ביותר לגבי גושים באזור, ומובילה לאבחנה נכונה ותכנון אופטימלי של טיפול, כולל תכנון ניתוח במידת הצורך.
בדיקת MRI להדגמת הפה, הלשון והצוואר מכסה את האזור שבין גובה האף לגובה בית החזה.
חשיבות הייעוץ המקצועי והפענוח המדויק
בכל מקרה מומלץ להתייעץ עם רופאים מומחים בתחום הדימות כדי להבין איזו בדיקה היא המתאימה ביותר לכל מצב רפואי ספציפי. בנוסף ישנה חשיבות לאיכות הפענוח – רק פענוח שמתבצע ע"י אנשי מקצוע מנוסים ומיומנים מבטיח זיהוי מלא של כל האינפורמציה שמופיעה בפלט של מכשירי ה-MRI וה-CT ומאפשר להבין מהו הטיפול המיטבי.
דוגמא לגידול של הלשון משמאל. חתכים רוחביים
גידול בלשון משמאל בחתכים אורכיים קורונלים.