MRA – בדיקת MRI של כלי הדם (אנגיוגרפיה)
מה זה בדיקת MRA? היא סוג ייחודי של בדיקת MRI אשר מיועדת לאבחון מצבם של כלי דם בגוף, ובפרט במוח ובצוואר.
לסריקת MRI של כלי הדם מספר יתרונות משמעותיים על פני בדיקות אפשריות אחרות – צנתור ו-CT – ועל כן זוהי האופציה המומלצת כשנדרשת אנגיוגרפיה (angiography, כש-angio היא כלי דם ביוונית ואילו graph פירושו רישום).
היתרונות של בדיקת MRA
בדיקת MRA מתאפיינת כאמור במספר יתרונות מובהקים על פני החלופות האחרות.
ראשית, מדובר בדימות שאינו פולשני (בדומה לבדיקת CT של כלי הדם ובניגוד לצנתור).
שנית, בדיקת MRI של כלי הדם מדגימה גם את דפנות כלי הדם, ועל כן מאפשרת לרופא המטפל להגיע לאבחון מדויק אם ישנה מחלה של הדפנות – וסקוליטיס (דלקת של דפנות כלי הדם), המטומה ועוד.
יתרון שלישי הוא שניתן לבצע סריקת MRA גם ללא הזרקת חומר ניגוד, בעוד ש-CT אנגיוגרפיה מחייבת הזרקת חומר זה (ועל כן אנשים שמסיבה כזו או אחרת עלולים להיפגע מהחומר אינם יכולים לעבור בדיקה זו).
בהתאם, MRI של כלי הדם היא הבדיקה המתאימה לסוכרתיים, למי שסובלים ממחלות כליות, לאנשים אלרגיים ליוד וגם לחולי אסתמה.
עוד יתרון של בדיקות MRA פרטי הוא רמת הדיוק המרבית שלהן, ועוד כדאי לזכור שכמו כל בדיקת MRI גם במסגרת MRA הנבדקים אינם חשופים לקרינה מייננת. במקרים שבהם נדרשות בדיקות תקופתיות או מרובות של המוח (למשל מפרצת, צנתורים מוחיים או מחלות של דפנות כלי הדם) היעדר הקרינה הופך ליתרון משמעותי במיוחד, שכן ביצוע מספר רב יחסית של צילומי CT כרוך בחשיפה מצטברת לקרינה, שעלולה להיות מסוכנת במיוחד.
באילו מקרים מומלץ לבצע MRI של כלי הדם?
בדיקת MRA מדגימה כאמור את מצבם של כלי דם, ובפרט אלה שבמוח ועורקי הצוואר.
המקרים העיקריים שבהם מומלץ לעבור MRI של כלי הדם הם:
* מפרצת – מצב שבו התרחבות של כלי דם עלולה להוביל להתפוצצות העורק ולמוות.
* מלפורמציות וסקולריות – עיוותים מבניים של העורקים והוורידים במוח אשר עלולים לגרום כאבי ראש עזים, דימומים תוך מוחיים ונזקים בלתי הפיכים חמורים.
* טרשת עורקים בעורק הצוואר – מצב שבו העורק הראשי בצוואר נסתם בהדרגה עקב התעבות הדופן שלו (בשל הצטברות משקעים שומניים על הדופן ותהליכים דלקתיים). במצב שכזה זרימת הדם למוח אינה תקינה והתוצאה עלולה להיות שבץ מוחי.
גם עורקים חשובים אחרים בגוף עלולים ללקות בטרשת, ובשל כך יסבול האדם מנזקים קשים כגון קשיי הליכה, ראייה לא תקינה, נמק באיברים פנימיים כמו הטחול או הכבד ועוד – בדיקת MRI אנגיוגרפיה מהווה כלי אבחון ומעקב מומלץ גם במקרים אלה.
* לקראת ניתוח (ובפרט במוח), במטרה לספק למנתח את המידע הנחוץ לו אודות כלי הדם, כך שהם לא ייפגעו במהלך הניתוח.
* מחלות של דפנות כלי הדם.
כדאי לדעת ש-MRI אנגיוגרפיה משמשת הן לאבחון המצבים הרפואיים הנ"ל והן לצורך מעקב ובחינת התקדמות הטיפולים.
עוד חשוב לציין כי אחד היתרון המשמעותיים של בדיקת MRA הוא כאמור רמת הדיוק הגבוהה, וכי על-מנת שיתרון זה יבוא לידי ביטוי נדרש גם פענוח איכותי במיוחד של הממצאים המתקבלים מהסורק.
אולי יעניין אותך קריאה נוספת על: