בדיקת MRI במהלך הריון
ה-MRI, מכשיר שפותח בסוף שנות השבעים של המאה הקודמת, נחשב לאמצעי הדימות המתקדם ביותר בעולם והמדויק ביותר הקיים כיום. בנוסף, נחשבות בדיקות MRI לבטוחות לחלוטין, אולם באופן טבעי ביצוע בדיקה זו במהלך הריון מעורר שאלות ואפילו חששות מסוימים – וכדאי להבין מהי בעצם סריקת MRI וכיצד היא מתבצעת, וזאת על-מנת לעבור אותה בראש שקט, בלי דאגות, ולנצל את כל היתרונות שלה כשיש בכך צורך (בין אם הסיבה להמלצה על הבדיקה היא חשד לבעיה רפואית של האם, ובין אם הגורם להפניה הוא חשש להתפתחות לא תקינה של העובר).
כיצד מתבצעת סריקת MRI ומדוע היא בטוחה לחלוטין גם לנשים הרות?
מכשיר ה-MRI הוא למעשה שדה מגנטי רב עוצמה (השם הוא ראשי תיבות של הביטוי Magnetic Resonance Imaging, דימות בתהודה מגנטית), שמאפשר סריקה לא פולשנית של איברי פנימיים, וזאת ללא קרינה שעלולה להיות מסוכנת. בהתאם בדיקות MRI נחשבות בטוחות לחלוטין לכל האוכלוסייה, כולל נשים הרות, והמקרים היחידים שעלולים להוות בעיה הם כשישנן מתכות שונות בגוף (רסיסים של כדור, למשל, או קוצב לב).
האם ישנה סכנה לעובר במהלך בדיקות MRI?
מאחר שבדיקות MRI מהוות חלק בלתי נפרד מהרפואה המודרנית, הצטברו נתונים מקיפים לגבי מידת הבטיחות של בדיקה זו גם במהלך הריון, ובפרט נבחנה השפעתה על עוברים – במהלך ההיריון וגם בשנות החיים הראשונות.
על-פי הממצאים, בדיקת ה-MRI לכשעצמה, בכל שלב של ההיריון כולל השליש הראשון, אינה מעלה את הסיכון לסיבוכים במהלך ההיריון, להפלות או למחלות אצל התינוקות בשנים הראשונות לחייהם. יחד עם זאת ייתכן שחומר הניגוד שמוזרק לעתים במסגרת בדיקת MRI, הגדוליניום, עלול להיות מסוכן לעוברים. חשוב להדגיש כי בחלק גדול מהמקרים ננקטת זהירות מרבית ולנשים הרות שעוברות MRI לא מוזרק חומר זה, ועל כן עדיין אין מספיק נתונים מובהקים לגבי השפעת הגדוליניום על עוברים – אם כי כדאי לדעת שהוא עלול להגדיל את הסיכון להפלה וכן למחלות עור ותהליכים דלקתיים אצל התינוקות שבזמן שהיו ברחם נחשפו לחומר זה. בהתאם ההמלצה היא להימנע מסיכון מיותר ולעבור את ה-MRI ללא הזרקת גדוליניום. מטרת ההזרקה היא לאפשר ממצאים ברורים יותר ולהקל על הפענוח, ולכן כשמוותרים על הגדוליניום חשוב שבעתיים להקפיד על פענוח איכותי במיוחד, ע"י נוירורדיולוגית בכירה ומנוסה.
באילו מקרים נדרשת בדיקת MRI בהריון?
כאמור ישנם שני סוגי מקרים שמחייבים בדיקת MRI בהריון:
חשש להתפתחות לא תקינה של העובר
הבדיקות הבסיסיות שנערכות במהלך הריון כוללות אולטרסאונד. אם צילום זה, אשר מבוסס על גלי קול, מעלה חשד למומים בעובר או פגיעות אחרות, ובעיקר במוח שלו, ההמלצה במרבית המקרים היא לבצע אבחון יסודי יותר על בסיס דימות בתהודה מגנטית, כלומר MRI.
למכשירי ה-MRI יכולת טובה מאוד להדגים את הנעשה בתוך מוחו של העובר, כולל לזהות היטב הפרעות מבניות בחומר הלבן שבמוח, הפרעות דומות בחומר האפור שבאיבר רב חשיבות זה, דימומים, גידולים וזיהומים. למעשה, גם הפרעות מבניות עדינות במיוחד יודגמו באופן ברור ע"י סריקת MRI, ועל כן חשיבות מעבר בדיקה זו. ממצאי MRI, וכמובן פענוח מקצועי ללא רבב, מאפשרים להורים לקבל החלטה מושכלת לגבי המשך ההריון.
חשד לבעיה רפואית אצל האם
כמו כל בני האדם, גם נשים הרות עלולות לסבול ממצבים רפואיים מורכבים שמחייבים בירור מעמיק, ולצורך בירור שכזה נדרשת בדיקת MRI. למעשה, לנוכח הרגישות הרבה של ההיריון והחובה להימנע מפגיעה כלשהי בעובר, ישנם גם מצבים רפואיים שבדרך כלל מובילים להפניה ל-CT אבל במהלך היריון ההפניה היא ל-MRI (שכן CT כרוך בקרינה שעלולה להיות מסוכנת לעובר).
בין המקרים שבהם תופנה אישה הרה למכון דימות: חשד למחלה של רקמות המוח (למשל טרשת נפוצה), חשד לפגיעות שונות בכלי דם (מפרצת, חסימה, דלף), חשד למחלות באיברים השונים שבבטן (הלבלב, הכבד, המעיים, הכליות), חשד לגידולים סרטניים ועוד.
מדוע איכות הפענוח חשובה במיוחד עבור MRI בהריון?
על-מנת שיתרונות ה-MRI – ממצאים מפורטים ובהירים לגבי מצבם של איברים פנימיים אצל האישה ההרה או לגבי התפתחות העובר – יבואו לידי ביטוי מקסימלי, ובהקשר של הריון חשוב לזכור שכל ניואנס עשוי להיות קריטי, חשוב מאוד להפקיד את הפענוח בידיים מקצועיות במיוחד. נוירורדיולוגית בכירה ובעלת ניסיון עשיר בפענוח ממצאי MRI בהריון (של האם ושל העובר) מבטיחה אבחון מדויק לחלוטין, גם אם לא הוזרק חומר ניגוד, ומספקת את מלוא המידע הנחוץ לרופא המטפל או לרופא שמלווה את ההיריון.
מידע נוסף שעשוי לעניין אותך:
בדיקת MRI פרטית
מהי בדיקת MRI
השאירו תגובה
Want to join the discussion?Feel free to contribute!