חשיבות חוות דעת נוספת בבדיקת ct
CT היא בדיקת דימות מתקדמת ואחד האמצעים המדויקים ביותר הקיימים כיום כשהמטרה היא תמונה מפורטת של פנים הגוף שלנו. בדיקת CT מספקת תמונה מלאה, משלל זוויות ובכל החתכים הנדרשים, של כמעט כל איבר שנדרשת בדיקה מדויקת לגבי מצבו העדכני, ועוד יתרון משמעותי של אמצעי דימות זה הוא העלות היחסית נמוכה של צילום CT כך שבמקרים רבים הרופא המטפל מפנה את המטופלים לבדיקה זו.
חשוב לדעת שרמת הדיוק של מכשירי ה-CT, ובפרט אלה מהדור החדש והמשוכללים במיוחד, גבוהה מאוד – אבל על-מנת שאכן יתקבלו כל הממצאים הרלוונטיים עבור דיאגנוזה נכונה וקביעת תוכנית טיפולים מיטבית, נדרש גם פענוח איכותי של התמונות שמנפיק המכשיר. במקרים רבים כדאי לבקש חוות דעת נוספת, כדי להיות סמוכים ובטוחים שאף ניואנס לא פוספס בפענוח הראשוני.
בדיקות CT נפוצות
רמת הדיוק הגבוהה של צילומי CT והמחיר הזול יחסית שלהם הפך את הבדיקה (שנקראת גם טומוגרפיה ממוחשבת – Computed Tomography) לנפוצה מאוד. בפרט מבוצעות בדיקות CT של הראש (במקרים של חבלה משמעותית וכשלא ברור אם נגרם נזק למבנים אנטומיים בתוך הגולגולת ואם כן מהו היקף הנזק), בדיקות CT עמוד שדרה (כדי לברר את מקורם של כאבי גב תחתון או עליון), CT בטן (כשלמשל ישנו חשד שאפנדיציטיס, זיהום בכליות, שחמת הכבד, מחלה דלקתית של המעי, גידולים סרטניים באחד האיברים שבחלל הבטן, אבנים בכליות ועוד), CT לב (לדוגמה כשרוצים לשלול או לאשש קיומה של טרשת עורקים), בדיקות CT של הריאות, CT דרכי שתן ועוד סוג ספציפי של בדיקת סי.טי נקרא אנגיוגרפיה ומטרתו לבחון את מצבם של כלי דם באזור כזה או אחר של הגוף ובפרט לאתר בהם היווצרות קרישי דם ו/או פגיעה בדפנות.
כפי שניתן להבין מהגורמים השונים להפניה לבדיקת CT, מדובר במצבים מורכבים כך שחשוב מאוד לוודא מהו בדיוק המצב של המטופל או המטופלת – האם אכן ישנה מצוקה רפואית, אם כן מהם המאפיינים הספציפיים שלה ועד כמה חמורה הפגיעה. רק על סמך מידע מפורט ככל האפשר וכמובן מדויק לחלוטין יכול הרופא המטפל לדעת האם נדרש טיפול, ובמידה והתשובה חיובית, מהו הטיפול המתאים ביותר לאותו אדם. כאמור מידע שכזה מחייב פענוח CT ללא רבב, ומאחר שגם רדיולוגים מנוסים (רדיולוגים הם רופאים שהתמחו בפענוח תוצאות אמצעי דימות כגון CT או MRI וכו') עלולים לטעות, חוות דעת נוספת בבדיקת CT היא מפתח חיוני לצמצום משמעותי במיוחד של הסיכון לשגיאה.
בדיקת CT ורמות קרינה
גורם נוסף שחשוב לקחת בחשבון לקראת בדיקת CT הוא שפעולתו של מכשיר מתקדם זה חושפת את הנבדקים לרמת קרינה מסוימת (הרמה משתנה בהתאם לסוג הספציפי של המכשיר ולסוג הבדיקה, כשלמשל רמת הקרינה המעורבת ב-CT עמוד שדרה גבוהה בערך פי 3 מרמת הקרינה שכרוכה בבדיקת CT ראש, ואילו בדיקות CT בטן או אגן מייצרות קרינה גבוהה אף יותר).
למה בכל זאת CT הינה אמצעי הדימות המומלץ במקרים רבים? בגלל שהתפיסה המקובלת ברפואה כיום היא שהתועלת שמספק צילום CT גבוהה מהנזק הפוטנציאלי. יחד עם זאת רצוי כמובן לצמצם את החשיפה לקרינה, ובפרט לא לעבור בדיקות CT רבות מדי שלא לצורך. חוות דעת שנייה בבדיקת CT מצמצמת באופן טבעי את הסיכוי שאכן תידרשו לעבור שוב CT, וזהו עוד יתרון משמעותי של הפענוח הנוסף ע"י רדיולוגית בעלת ניסיון עשיר וידע עדכני ורחב היקף במיוחד.
פענוח CT מקצועי עשוי להציל חיים!
ישנם לא מעט מקרים שבהם בדיקת CT נועדה לשלול או לאשש מצבים מסכני חיים או מחלות חמורות שכל עיכוב בהתחלת הטיפול הנכון בהן עלול להוביל להידרדרות משמעותית במצב החולה. בכל המקרים הנ"ל פענוח CT שמפספס פרט כזה או אחר עלול להוביל להיעדר טיפול באדם, וכשתתגלה הטעות הדבר עלול להיות מאוחר מדי – כך שלעתים חוות דעת שנייה בבדיקת CT היא לא פחות ממצילת חיים!
גם המצב ההפוך, שבו עקב טעות אנוש (שכאמור עלולה לקרות גם לטובי הרדיולוגים) הרופא המטפל סבור שמצבו של המטופל מחייב טיפול למרות שבפועל הוא בריא, עלול לגרום לנזק של ממש. בפרט כך הדבר אם בשל הטעות עובר אותו אדם טיפולים קשים, כואבים, עם תופעות לוואי משמעותיות – והכל שלא לצורך, שכן בפועל הוא בריא לחלוטין. חוות דעת נוספת מגלה גם טעויות מהסוג הזה, וחוסכת מהאדם את הכאב הפיזי וגם את התחושות הקשות שמן הסתם מתעוררות בעקבות האבחון השגוי.
למידע נוסף בנושא בנושא בדיקת CT:
מהי בדיקת CT
בדיקת CT מוח
בדיקת CT