בדיקת CT במהלך הריון

בדיקת CT במהלך הריון

כמו כל בן אדם, גם נשים הרות עלולות לסבול ממצוקות רפואיות חמורות המחייבות אמצעי דימות מתקדמים. בניגוד למקרים "רגילים", שבהם בדיקת CT היא אופציה מקובלת מאוד בזכות היותה מהירה, מדויקת מאוד וזולה יחסית, במהלך הריון יש לשקול היטב את התועלת מהבדיקה אל מול הסיכון הפוטנציאלי, ולהיכנס אל מכשיר הסי.טי. רק אם התועלת המתקבלת מכך גבוהה מהנזק שעלול להיגרם לאם ולעובר.

עד כמה הקרינה שפולטים מכשירי CT מסוכנת לעובר?

במהלך כל בדיקת CT נחשפים הנבדקים למנת קרינה מייננת, כלומר כזו שעלולה לפגוע בגוף, וחשוב לקחת זאת בחשבון. קרינה נמדדת במיליסיוורט (mSV), וכך למשל CT ראש כרוך בחשיפה ל-2 מיליסיוורט, במהלך בדיקת CT עמוד שדרה כמות הקרינה היא 6 מיליסיוורט ואילו CT בטן מייצרת 10 מיליסיוורט. כדי לקבל פרספקטיבה כדאי לדעת שכמות הקרינה שסופג אדם במהלך חיים שגרתיים במשך שנה שלמה היא 2-3 mSV, ועל כן מובן הצורך בזהירות מרבית כשמחליטים באיזה אמצעי דימות להשתמש.

בפרט חובה להגן על העובר: לבני אדם מבוגרים מנגנוני הגנה בפני קרינה מייננת, אצל ילדים קטנים מנגנונים אלה מפותחים פחות ואילו לעובר כמעט ואין דרך להתגונן מפני אותה קרינה, שעלולה להיות מסרטנת.

חשוב להדגיש: אין איסור גורף על בדיקות CT לנשים הרות. אמנם אי אפשר להתעלם מכך שהעובר עלול להיפגע כתוצאה מהחשיפה לקרינה המייננת, אולם כמובן שלא מדובר בפגיעה ודאית, אלא רק בסיכון מסוים, ומצד שני חשוב מאוד כמובן להבטיח בריאות מיטבית לאם, ואם לשם כך נדרש אבחון מהיר ומדויק על בסיס בדיקת CT, התועלת הוודאית גבוהה מהנזק האפשרי.

אילו בדיקות CT מחייבות זהירות מוגברת במיוחד?

ישנן בדיקות CT שבמהלכן רמת הסיכון לעובר מזערית במיוחד. בפרט כך הדבר כשהאם עוברת CT ראש, CT חזה או CT של אחת הגפיים – בכל הבדיקות האלה מכשיר הסי.טי. לא משגר את קרני הרנטגן לאזור הבטן והן גם לא עוברות דרכו.

בדיקת CT בטן, לעומת זאת, מחייבת באופן טבעי שיגור קרני רנטגן לאזור שבו חי העובר, ועל כן מנת הקרינה שהוא עלול לספוג גבוהה יחסית. במקרים אלה נדרש שיקול דעת מעמיק במיוחד ובחינת חלופות לצילום באמצעות CT (אולטרסאונד או MRI). אם האופציה הנבחרת היא בכל זאת בדיקת CT, יש להגן על העובר באמצעים מתאימים ובפרט סינר מיוחד חוסם קרינה.

האם חומר הניגוד שמוזרק לפני CT מסוכן לעובר?

בחלק מהמקרים, על-מנת להפוך את ממצאי ה-CT לברורים יותר ולהקל על הפענוח שלהם, מוזרק לפני הכניסה למכשיר חומר ניגוד מיוחד, על בסיס יוד. חומר זה לא מסכן את העובר שכן הוא לא מגיע אליו – אבל עלול לפגוע בתינוקות שניזונים מחלב אם.

בהתאם, נשים מניקות שעוברות בדיקת CT חייבות להפסיק להניק במשך 24 שעות לאחר ההזרקה של אותו חומר ניגוד. במהלך יממה זו יש לשאוב את החלב, ולשפוך אותו.

באילו מקרים מתבצעת בדיקת CT בהריון?

בדיקת CT מאפשרת אבחון מדויק של מצבים רפואיים מורכבים הקשורים לאיברים פנימיים. עקב החשיפה לקרינה מייננת תוך כדי השהות בתוך הסי.טי, במהלך הריון היא מהווה בדיקת מומלצת רק במקרים שבהם יתרונותיה עולים על חיסרון זה.

בפרט נשלחות נשים הרות לעבור CT במקרים הבאים:

  • עווית כלייתית (Renal Colic) – מצב שבו האישה חשה כאב חריף בכליות ובמערכת השתן, לרוב כתוצאה מהיווצרות אבנים באיברים הנ"ל.
  • תסחיף ריאתי – מצב מסכן חיים שבו קריש דם, מי שפיר או שומן מגיעים לריאה וחוסמים עורק.
  • חבלה טראומטית חמורה, ובמיוחד אם ישנו חשד לפגיעת ראש ונזק משמעותי באזור.
  • דלקת התוספתן (אפנדיציט) – מצב מסכן חיים שמתאפיין בכאבי בטן חריפים.

סיכום

  • אין איסור גורף על בדיקת CT במהלך הריון
  • מומלץ לשקול אמצעי דימות חלופיים כמו MRI או אולטרסאונד
  • אם אין ברירה אלא לבצע CT, יש להגן על הבטן התחתונה ועל העובר
  • נשים שלא יודעות בוודאות אם הן הרות צריכות ליידע את הרופא המטפל על האפשרות שהן בהריון, כדי ששיקול זה יילקח בחשבון בהחלטה איזו בדיקה לעבור
  • נשים מניקות נדרשות להפסיק את ההנקה למשך 24 שעות אחרי בדיקת CT עם הזרקת חומר ניגוד
  • על-מנת למקסם את התועלת מבדיקת CT בזמן הריון, חשוב מאוד להקפיד על פענוח מקצועי במיוחד. פענוח ע"י נוירורדיולוגים מומחים ומנוסים מבטיח אבחון נכון של המצב הרפואי של האם ובהתאם טיפול מיטבי.

 

מידע נוסף שעשוי לעניין אותך:
מהי בדיקת ה-CT
בדיקת CT מוח וראש
בדיקת CT אנגיוגרפיה

בדיקת CT במהלך הריון
3.5 (70%) 6 votes
0 תגובות

השאירו תגובה

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. (*) שדות חובה מסומנים