מהי בדיקת CT
בדיקת CT הינה הליך לא פולשני המבוסס על קרני רנטגן ואשר משרת את הרפואה והמדע מאז שנות ה-70 של המאה ה-20.
בדיקת ה-CT – השם, אגב, הוא ראשי תיבות של טומוגרפיה ממוחשבת (Computed Tomography) – זיכתה את מי שפיתח אותה, מהנדס החשמל הבריטי גודפרי האונספילד, בפרס נובל בשנת 1979. יחד איתו זכה בפרס היוקרתי פיזיקאי אמריקאי יליד דרום אפריקה בשם אלן קורמק, שאחראי על הצד המתמטי תיאורטי שמהווה את הבסיס לפענוח ולרמת הדיוק הגבוהה של הבדיקה.
בדיקת CT מסתמכת על אותו עיקרון שעומד בבסיס צילום רנטגן – יכולתן של קרני הרנטגן לחדור אל פנים גוף האדם ולשקף את המתרחש בתוכו – בתוספת אלמנט מהותי: צילום הרנטגן מתבצע מזוויות רבות ושונות, כלומר הפלט של מכשיר CT הוא שלל צילומי רנטגן היוצרים ביחד תמונה תלת ממדית מפורטת להפליא של האזור או האיבר בו התמקדו הצילומים.
אוסף הצילומים מתבצע בתוך מכשיר ה-CT, אליו מוכנס ומוצא הנדבק כשהוא שוכב על גבי מיטה. הדגמים המתקדמים זקוקים לזמן קצר מאוד כדי להשלים את מלאכתם, כך שהחוויה כולה אינה נתפשת כמאיימת או לא נוחה יתר על המידה.
האם הקרינה מסוכנת?
רמת הקרינה אליה נחשפים הנבדקים בתוך מכשיר ה-CT אינה גבוהה, ובכל מקרה עקב החשיבות הרבה של הזיהוי המדויק והתשובות המהירות זוהי הבדיקה המומלצת בשורה ארוכה של מצבים רפואיים.
על מנת למזער את רמת החשיפה לקרינה מומלץ לעבור את הבדיקה במכון CT של מרכז רפואי גדול אשר השכיל להצטייד במכשיר מתקדם, שכן הדגמים החדשים מתאפיינים ברמת קרינה נמוכה יותר ובנוסף מחייבים שהות קצרה יותר בתוך הסורק.
בכל מקרה, על מנת להימנע מסיכונים מיותרים לעוברים, לנשים הרות לא מומלץ לעבור בדיקות CT.
גם כשמדובר בילדים, שמטבעם הינם רגישים יותר, חשוב לבחון היטב האם בדיקת ה-CT היא אכן הכרחית והאם ניתן להמיר אותה באמצעי דימות אחר (ובפרט MRI).
אמהות מניקות אשר עוברות בדיקת CT עם חומר ניגוד יפסיקו להניק למשך 24 שעות (מרגע הזרקת חומר הניגוד).
למידע נוסף על בדיקת ct: לחץ כאן
ד"ר סיגל טל עברה את תת ההתמחות בנוירורדיולוגיה בבית החולים NYU שבניו יורק, ומאז שנת 2011 מנהלת את יחידת ה-MRI והנוירורדיולוגיה במרכז הרפואי המוביל "אסף הרופא". קודם לכן צברה במשך שנים רבות ניסיון נרחב כרופאה בכירה ביחידה לנוירורדיולוגיה של מרכז רפואי מתקדם אחר, זה על שם שיבא בתל השומר.
מספר הבדיקות שפוענחו עד כה