בדיקת CT ראש, מוח
בדיקת CT מוח, שנקראת לעתים גם CT ראש, מאפשרת קבלת תמונת מצב עדכנית, מפורטת ומדויקת של מבנה המוח ושל תהליכים שונים המתרחשים בו – ועל כן מהווה את אחד מאמצעי האבחון היעילים ביותר והנפוצים ביותר הקיימים בשימוש כיום.
יתרון חשוב נוסף של בדיקת CT מוח הוא האפשרות לקבל את תמונת המצב הנ"ל במהירות (כמובן ללא פגיעה באיכות הפענוח, ובפרט אם הוא מתבצע ע"י רדיולוגים מומחים) – במצבי חירום הזיהוי המיידי של דימום פנימי או פגיעה חמורה עשוי להציל חיים.
במצבי שגרה, מאפשרת בדיקות ה- סיטי ראש והמוח לזהות שברים בעצמות (הן עצמות הפנים והן עצמות הגולגולת) כולל מיקום מדויק של השבר, לזהות דימומים מסוכנים, תהליכים זיהומיים, תהליכים אוטמים, מורסות, גידולים ובאופן כללי כל דבר שמונע מהמוח לתפקד באופן תקין ומלא.
סוג מיוחד של CT הוא אנגיוגרפיה – בדיקה זו בוחנת באופן ספציפי את כלי הדם, כלומר ורידים ועורקים, ומאתרת קיומן של חסימות, התרחבויות (מפרצות), פגיעות בדפנות וכו'.
חשוב להדגיש כי בדיקת CT מוח אינה מתאימה במקרים של דלקת קרום המוח וכי באופן כללי היא מתאפיינת ברגישות פחותה ביחס לבדיקת MRI בכל הנוגע להדגמתם של פרטים קטנים ברקמות המוח.
מהלך הבדיקה
בדיקת CT מוח מתנהלת בשכיבה, כשהנבדק שוכב על מיטה מיוחדת המחליקה אל תוך מכונת ה-CT. הסורק נע סביב ראשו של הנבדק במעגלים, משגר קרני רנטגן בזוויות שונות שנקבעו מראש וכך מאפשר ליצור תמונה מפורטת של פנים המוח.
כדאי לדעת כי נדרשות דקות בודדות בלבד (ברוב המקרים די ב-2-3 עד 10 דקות) כדי לקבל את תמונת המצב של המוח, ועוד חשוב לציין כי בדיקת ה-CT מוח אינה פולשנית ואינה כרוכה בכאב.
תיתכן אי נוחות קלה עקב השהייה בתוך מכשיר ה-CT כשבנוסף יש להימנע מתזוזה (על מנת לא לפגוע באיכות התמונה המתקבלת ורמת הדיוק של הממצאים) – אולם כאמור מדובר בבדיקה שנמשכת דקות אחדות בלבד ובנוסף הנבדק נמצא בקשר מתמיד עם הטכנאי שמפעיל את ה-CT.
חשיבות הפענוח
לנוכח תפקידו הקריטי של המוח בחיי כולנו ישנה משמעות עצומה לזיהוי מדויק לחלוטין של מצבו ושל התהליכים המתרחשים בו. בהתאם מתעצמת החשיבות של פענוח מדויק במיוחד – שהרי גם הממצאים המתקבלים ממכשיר ה-CT המשוכלל ביותר והמתקדם ביותר לא יסייעו לרופא המטפל אם במסגרת פענוחם תתפספס אינפורמציה קריטית. רדיולוגים מומחים ובעלי ניסיון רב בבדיקות CT מוח הם החוליה החשובה ביותר בשרשרת, החוליה שמבטיחה אבחון נכון ועל סמך כך גם טיפול מיטבי.
הכנות לקראת CT של המוח
אנשים החולים במחלות כליה, מחלות לב, סוכרת, אסתמה או מחלות הקשורות לבלוטת התריס או רגישות ליוד חייבים לעדכן את צוות המרכז הרפואי שבו מתקיימת בדיקת ה-CT מבעוד מועד, שכן ייתכן שהם יידרשו להכנות מיוחדות.
גם נשים המעריכות כי ישנו סיכוי שהן בהיריון נדרשות לדווח על כך, שכן בדיקת CT באופן כללי אינה מומלצת עבור נשים הרות עקב הסיכון לעובר. כמובן שנשים אשר יודעות שהן בהיריון לא יעברו בדיקה זו אלא יאבחנו במידת הצורך בדרך אחרת את מצבו של עמוד השדרה. לנשים מניקות אשר עוברות את הבדיקה עם חומר ניגוד אסור להניק במשך 24 שעות.
כשמדובר בילדים ישנו חשש שהקרינה המעורבת בבדיקה תזיק להם ועל כן כדאי שהם יעברו CT רק אם הבדיקה הכרחית לחלוטין.
בדיקת CT מוח ברוב המקרים יוזרק חומר ניגודי .
במידה ויוחלט על הזרקת חומר ניגודי על הנבדק ליידע את אנשי הצוות אם יש לו רגישות ליוד ו/או לחומרי ניגוד.
הבדיקה עצמה נמשכת דקות ספורות בלבד.
פרופ' סיגל טל עברה את תת ההתמחות בנוירורדיולוגיה בבית החולים NYU שבניו יורק, ומאז שנת 2011 מנהלת את יחידת ה-MRI והנוירורדיולוגיה במרכז הרפואי המוביל "אסף הרופא". קודם לכן צברה במשך שנים רבות ניסיון נרחב כרופאה בכירה ביחידה לנוירורדיולוגיה של מרכז רפואי מתקדם אחר, זה על שם שיבא בתל השומר.
מספר הבדיקות שפוענחו עד כה