CT
בדיקת CT הינה בדיקה לא פולשנית המספקת תמונה תלת ממדית מדויקת להפליא של פנים גופנו.
תמונה זו נוצרת על סמך אוסף צילומי רנטגן המתבצעים כל אחד מזווית מעט שונה וביחד הם יוצרים תמונה מקיפה ומפורטת.
באמצעות מכשיר ה-CT ניתן לסרוק כמעט כל אזור בגוף ובפרט מקובלות הבדיקות CT מוח/ראש, CT בטן, CT לב, CT בית חזה, CT עמוד שדרה, CT עצמות האגן, CT צוואר, CT אנגיוגרפיה (בדיקה הבוחנת את מצבם של כלי הדם, כלומר ורידים ועורקים), CT כליות ודרכי שתן, CT של מערכת השלד ועוד.
כיצד מתבצעת בדיקת CT?
הנבדק שוכב על מיטה, אשר מוכנסת אל חלל שבתוכו נמצאת ה"מצלמה", כלומר מקור הקרינה אשר נע סביב הנבדק ושולח דרך האזור בגופו בו מתמקדת הבדיקה קרני רנטגן.
ככל שהפעולה הנ"ל מתבצעת מזוויות רבות יותר, שנקבעות מראש בהתאם למידע לו זקוק הרופא המטפל, כך הממצאים מדויקים יותר, כשבנוסף ישנה חשיבות רבה לאיכות הפענוח ועל כן רצוי מאוד להפקידה בידי רדיולוגים מיומנים ומנוסים במיוחד.
מכשירי ה-CT מהדור החדש פולטים רמות קרינה מופחתות משמעותית ביחס לעבר, ובנוסף הליך הצילום עצמו נמשך זמן קצר במיוחד.
היערכות לקראת הבדיקה
בחלק מהמקרים נדרש שימוש בחומר ניגוד (הניתן בזריקה או בשתייה, בהתאם לבדיקה הספציפית), וזאת על מנת להבליט את הממצאים ולאפשר פענוח מדויק יותר. במקרים אלה על הנבדק להיות בצום בן 3-4 שעות, בהתאם להנחיות המדויקות שאותן הוא מקבל לקראת הבדיקה הספציפית. בנוסף יש להציג לצוות המכון תוצאות בדיקות דם עדכניות הכוללות בדיקה של תפקודי הכליה, וזאת על מנת לוודא שחומר הניגוד אינו מסוכן לנבדק הספציפי.
בכל מקרה יש לעדכן את אנשי מכון ה-CT לגבי כל מחלה כרונית, אלרגיה או רגישות, וחולי סוכרת אשר מטופלים בגלוקופאג' נדרשים להפסיק ליטול את התרופה 24 שעות לפני מועד הבדיקה.
לאחר הבדיקה
מאחר ש-CT הינה בדיקה לא פולשנית ולא כרוך בה שום כאב, הרי שאין צורך בהתאוששות בעקבותיה או בהישארות להשגחה ממושכת וניתן לחזור תוך כ-30 דקות לשגרת החיים. במידה וחומר הניגוד ניתן בשתייה, מומלץ להרבות בשתיית מים.
היתרונות של בדיקות CT
לבדיקות ה-CT השונות מספר יתרונות חשובים, אשר הופכים אותן לנפוצות מאוד:
- דיוק מרבי – כשגם לידע ולניסיון של הרדיולוג אשר מפענח את הממצאים חשיבות רבה.
- מהירות – במצבי חירום ניתן לקבל תוך זמן קצר במיוחד מידע מפורט ומדויק אשר עשוי להציל חיים.
- רזולוציה גבוהה – התמונה המתקבלת ממכשיר CT, ובמיוחד מהדגמים החדשים והמשוכללים, מפורטת, חדה ובהירה, ובזכות התלת מימד ניתן להתמקד באיבר או באזור שאותם רוצים לאבחן.
- היותה של הבדיקה לא פולשנית.
פרופ' סיגל טל עברה את תת ההתמחות בנוירורדיולוגיה בבית החולים NYU שבניו יורק, ומאז שנת 2011 מנהלת את יחידת ה-MRI והנוירורדיולוגיה במרכז הרפואי המוביל "אסף הרופא". קודם לכן צברה במשך שנים רבות ניסיון נרחב כרופאה בכירה ביחידה לנוירורדיולוגיה של מרכז רפואי מתקדם אחר, זה על שם שיבא בתל השומר.
מספר הבדיקות שפוענחו עד כה