בדיקות MRI במקרים של גידולי מוח
המוח הוא האיבר שמעבד את כל המידע הנקלט דרך החושים ושולט בכל מערכות הגוף ובכל אספקט בהתנהלות שלנו, רצוני ובלתי רצוני. גידול במוח, בין אם הוא שפיר ובין אם הוא ממאיר, עשוי להשפיע במידה משמעותית מאוד על חיי האדם, ובהתאם ישנה חשיבות עצומה לאבחון מדויק לחלוטין כשישנו חשד לגידול כזה. MRI הוא אמצעי הדימות המומלץ ולמעשה היחיד שיכול לספק תמונה מפורטת ומלאה באמת של מצב המוח, ועל כן זוהי בדיקת הבחירה במקרים של גידולים במוח.
מהם הגורמים להיווצרות גידולים במוח?
גידולים במוח עלולים להופיע בכל גיל, כולל אצל ילדים. מזה כמה עשורים ישנה מגמת גידול בשכיחות סוג זה של סרטן, ובשנים האחרונות מדווחים בארץ כ-1,000 מקרים חדשים של גידולי מוח בשנה – מתוכם כמחצית הינם גידולים ממאירים.
נהוג לחלק את גידולי המוח ל-2 קטגוריות:
* גידולים ראשוניים, כלומר כאלה שמקורם במוח (או בחוט השדרה, שמהווה גם הוא חלק ממערכת העצבים המרכזית). ברוב המקרים לא ברורה הסיבה המדויקת, אם כי ידוע שישנו מרכיב גנטי שמעלה את רמת הסיכון להיווצרות גידולים מסוג זה, שבדרך כלל פוגעים בתאי הגלייה (Glial Cells) – תאים שמקיפים את תאי העצב (הנוירונים) במוח ותומכים בהם, בין השאר באמצעות ייצור מיאלין.
* גידולים שניוניים – גידולי מוח שמקורם בסרטן באיבר אחר, ובפרט בריאות, בשד, במעי הגס ובכליות, כשגם מלנומה עלולה לשלוח גרורות למוח.
הסימפטומים שמעידים על סיכון לקיום גידול במוח
מאחר שהמוח משפיע כאמור על כלל מערכות הגוף, ישנם סימפטומים רבים שמעידים על סיכון לקיומו של גידול במוח. בין הסימפטומים העיקריים:
* כאבי ראש מתמשכים ולא מוסברים, ובפרט אם נלוות אליהם גם בחילות והקאות.
* פרכוסים ועוויתות בלתי רצוניות – ובפרט אם הגידול הוא באזור המוח הגדל (שאחראי על התפקודים הקוגניטיביים שלנו וכולל 4 אונות: רקתית, עורפית, קדמית וקודקודית)
* שינויים משמעותיים בהתנהגות ללא הסבר או עצבנות רבה
* הליכה לא מתואמת
* קושי בדיבור או בהבנה
* ישנוניות משמעותית במהלך היום
* סחרחורות
* צמצום שדה הראייה
מדוע בדיקת MRI היא הבדיקה המתאימה ביותר?
על-מנת לשלול או לאשש קיומו של גידול במוח נדרש מיפוי מדויק במיוחד של המבנים האנטומיים הקטנים יחסית והמורכבים עד מאוד שבמוח.
בנוסף נדרשת הדגמה של החומר הלבן שבמוח – אותן רקמות השייכות למערכת העצבים המרכזית, ושמתאפיינות בצבע לבן בשל מעטה המיאלין. החומר הלבן נמצא בעומק המוח הגדול, מתחת לקליפת המוח הקטן וכן בקורפוס קלוסום (המבנה שמחבר בין ההמיספרה השמאלית לימנית ושנקרא גם כפיס המוח).
עוד מידע קריטי לאבחון גידולי מוח אצל מבוגרים וילדים הוא מצב החומר האפור – הנדבך המרכזי במערכת העצבים המרכזית שלנו שכולל תאי גלייה, נימים וגופי תאי עצב. החומר האפור נמצא בקליפה של המוח הגדול וכן בחלק מהמבנים שמרכיבים אותו (למשל ההיפותלמוס והתלמוס), בשכבה החיצונית של המוח הקטן ובמעמקי מוח זה וכן בגזע המוח.
רק בדיקת MRI מספקת הדמיה מלאה ומדויקת של כל הנ"ל, ובהתאם מאפשרת לרופא המטפל להבין אם ישנם גידולים במוח, ואם כן – מהו מיקומם, גודלם, אופיים ומידת השפעתם על האזורים השונים במוח.
יתרון חשוב נוסף של בדיקת MRI במקרים של גידולי מוח הוא היעדר הקרינה המייננת, כך שמדובר בבדיקה שאינה מסוכנת. בפרט מומלץ לבצע MRI בילדים, שמטבעם רגישים במיוחד לקרינה, וכן בחולים שנמצאים במעקב במסגרת טיפול בגידולים במוח ועל כן זקוקים למספר רב יחסית של בדיקות (כמות הקרינה שמצטברת אחרי מספר רב של צילומי CT עלולה להיות מסוכנת).
חשיבות הפענוח של MRI עבור גידולי מוח
רמת הדיוק הגבוהה של מכשיר ה-MRI הינה הבסיס לאבחון מדויק של גידולי מוח, אולם על כך יש להוסיף פענוח איכותי במיוחד, שלא מפספס אף פרט ומסייע לנוירולוג או לנוירוכירורג שמטפל באדם או בילד להבין בדיוק מה המצב ובהתאם לבחור בטיפול האופטימלי.
מידע נוסף:
בדיקת MRI
בדיקת MRI מוח וראש