בדיקות MRI ו-CT במקרים של דימומים במוח
דימום במוח הוא כמובן מצב מסוכן מאוד, שמחייב דימות מדויק על-מנת שניתן יהיה לטפל בגורם לדימום.
בחלק מהמקרים ההתוויה היא בדיקת CT ובחלק אחר MRI היא הבדיקה המומלצת.
הגורמים לדימום מוחי
* יתר לחץ דם – הלחץ הרב גורם להתבקעות כלי דם עדינים ובעקבותיה הדימום התוך מוחי. זוהי הסיבה הנפוצה ביותר לדימום מוחי
* שבץ מוחי
* חבלה פיזית במוח – לעתים הדימום יופיע מיד לאחר הפגיעה ברקמות המוח וישנם גם מקרים שבהם רק כעבור מספר שעות או ימים יתפרץ הדימום
* מפרצת בכלי הדם המוחיים – מפרצת, כלומר מצב בו דופן של עורק במוח נחלשת ומתנפחת, היא סיבה נפוצה נוספת לדימום תוך מוחי
* נפילות חוזרות – ובפרט אצל אנשים מבוגרים
* מלפורמציות (עיוותים) בכלי הדם במוח – למשל AVM (מלפורמציה עורקית-ורידית, מצב שבו המבנה של כלי הדם הינו לקוי מלידה)
* נטילת מדללי דם – תרופות אלה, שנקראות גם נוגדי קרישה, ובהן למשל אספירין, מגדילות באופן כללי את הסיכון לדימומים ובפרט במוח
* מחלות שונות אשר פוגעות בכלי הדם במוח
הסימפטומים של דימום תוך מוחי
הסימפטומים העיקריים של דימום במוח הם בלבול, כאבי ראש, שינוי בגודל אחד האישונים, בחילות, הקאות, חולשה של אחד מצדי הגוף ובמיוחד ירידה במצב ההכרה, שעשויה לבוא לידי ביטוי בהפרעות בדיבור, בישנוניות, בפגיעה מוטורית ובניתוק מהסביבה.
דימום במוח עשוי להתרחש בתוך רקמות המוח או מחוצה להן, בקרומי המוח.
מיקום הדימום חשוב כדי לאבחן את הגורם: דימום במוח על רקע של יתר לחץ דם יתרחש בדרך כלל באזורים ספציפיים בתוך רקמת המוח, ואילו מפרצת מובילה לדימום באזורים מסוימים בחלל הסאב-ארכנואידלי שבקרום המוח (ועל כן דימום זה נקרא גם דימום תת עכבישי).
בכל מקרה חשוב מאוד לבצע את ה-CT או ה-MRI במהירות, וכך גם את הפענוח, שכן כל עיכוב בזיהוי הגורם לדימום מעכב את הטיפול ומסכן במידה משמעותית את האדם.
באילו מקרים של דימום תוך מוחי כדאי לבצע בדיקת CT ומתי עדיף MRI?
אם החשד הוא שגורם הדימום הוא בעיה בכלי הדם במוח – למשל מלפורמציה שלהם או מפרצת – ניתן לבצע CT אנגיוגרפיה. באופן כללי בדיקת CT מדגימה היטב את הדם, בין אם הוא לבן ובין אם היפרדנסי, בימים הראשונים של הדימום, ומאפשרת לראות בבירור נזקים לכלי הדם.
בדיקת MRI היא אמצעי הדימות המועדף כשיש צורך להעריך את גילו המדויק של הדימום במוח. גם כשנדרש מעקב אחרי דימום בשלב התת חד והכרוני, ה-MRI יספק ממצאים טובים יותר, ובהתאם משמש אמצעי דימות משוכלל זה לצורך בחינת התפתחות גידולים שפירים או ממאירים שדיממו.
כמו כן בדיקות MRI מספקות הערכה מדויקת יותר כשמדובר על דימום ספונטני ושאינו קשור לחבלה חיצונית, ובאופן כללי מובילות להערכה טובה יותר של מידת המעורבות של מבנים אנטומיים ושל הנזק שנגרם להם.
ה-MRI הוא הבדיקה המומלצת גם לקראת ניתוח – רמת הדיוק של המכשיר, שהיא הגבוהה ביותר הקיימת כיום, עוזרת להעריך את הנזקים שעלולים להיגרם כתוצאה מהליך כירורגי כזה או אחר, ובהתאם מבטיחה תכנון אופטימלי בכל מקרה של דימום תוך מוחי.
באופן טבעי הן עבור בדיקות CT במקרים של דימומים במוח והן כשנבחרת בדיקת ה-MRI, איכות הפענוח של ממצאי המכשיר הינה קריטית.
דוגמא לחולה אחרי טראומה מוחית שניתן לראות את הנזק רק בתמונת ה MRI עם רצף מיוחד שרגיש לתוצרי פירוק דם
דוגמא לדימומים בשלבים שונים שניתן לקבוע את גילם לפי תמונת ה MRI
מידע נוסף שעשוי לעניין אותך: