איך mri מוח עוזר למנוע שבץ מוחי?
כ-15,000 ישראלים לוקים מדי שנה בשבץ מוחי, כשהמקרה המפורסם ביותר הוא רוה"מ לשעבר אריאל שרון ז"ל. פגיעה זו, המוכרת גם בשם סטרוק (Stroke) הינה גורם המוות ה-3 בשכיחותו בעולם וכן הגורם העיקרי לנכות בקרב בני הגיל השלישי (+65) – עפ"י נתוני ארגון הבריאות העולמי לוקים בשבץ שכזה 15 מיליון איש בכל שנה, 5 מיליון מתוכם מתים בשל הפגיעה ועוד 5 מיליון הופכים נכים לצמיתות.
אין פלא אם כך שנעשים כל העת מאמצים למצוא מענה לסיכון רב זה, ואחת הדרכים להקטין את מספר הלוקים בשבץ מוחי, שלעתים נקרא גם "אירוע מוחי" ובמקרים מסוימים תיתקלו גם במונח CVA (ראשי תיבות של הביטוי CerebroVascular Accident), היא בדיקת mri מוח.
מהו שבץ מוחי?
שבץ מוחי הוא אירוע חמור שבו נפגעת אספקת הדם למוח עקב דימום או בגלל חסימה בכלי הדם (שהיא תוצר של קריש דם או תסחיף). הידרדרות מצבו של החולה הינה מהירה מאוד, ותוך זמן קצר במיוחד אובדות לבלי שוב יכולות מוחיות קריטיות וכאמור במקרים רבים שבהם ההגעה לבית החולים אינה מהירה מספיק ה-CVA אף מוביל למוות.
מהו שבץ "שקט"?
שבץ "שקט" הינו שבץ מוחי אבל פחות חמור. למעשה האדם שסובל משבץ שכזה כלל לא מרגיש כי הוא נמצא בעיצומו של אירוע מוחי, וגם הנזקים כתוצאה מהשבץ השקט הינם מזעריים ואפילו כלל לא באים לידי ביטוי.
יחד עם זאת שבץ שכזה מהווה אינדיקציה חשובה לרמת הסיכון ללקות בשבץ חמור יותר – למעשה הסיכוי ללקות בשבץ מוחי לאחר שבץ שקט גבוה פי 5 (!) מהסיכוי להיפגע מסטרוק אם לא חוויתם קודם לכן שבץ שקט. בהקשר זה כדאי לציין כי עפ"י מחקרים שונים בגיל מבוגר ההסתברות כי האדם אכן עבר שבץ שקט היא 10-20%.
בהתאם כדאי מאוד לאבחן את התרחשותו של השבץ השקט, אם התרחש כזה. מאחר שכאמור האדם כלל לא מרגיש שחווה אירוע מוחי הדרך לאבחון היא באמצעות mri מוח.
למי כדאי לעבור mri על מנת למנוע שבץ?
מאחר שבדיקת mri הינה בדיקה יקרה וכרוכה בה גם מידה מסוימת של אי נוחות כמובן שלא לכל מי שעבר גיל מסוים מומלץ להיכנס אל הסורק שבוחן את המוח ומספק תמונה מדויקת במיוחד שלו כך שניתן לזהות עקבות של שבץ שקט.
מי שעבורו כן מומלץ לעבור mri מוח הם מי שנמצאים בקבוצות הסיכון ללקות בשבץ: בעיקר מדובר בבעלי לחץ דם גבוה, מי שסובל מהפרעות בקצב הלב (תופעה המוכרת גם כ"פרפור פרוזדורים"), חולי סוכרת ומעשנים כבדים.
עוד אינדיקציה לרמת סיכון גבוהה יחסית ללקות בשבץ היא רמה גבוהה של חלבון הנקרא הומוציסטאין. לכל מי שנמצא באחת מקבוצות הסיכון הנ"ל כדאי לעבור mri כדי לזהות האם התרחש שבץ קל. בדיקה כזו עשויה להבטיח שנים ארוכות של נחת ובריאות.
אולי תעניין אותך קריאה נוספת על: MRI ראש
למידע נוסף על איך מתבצעת בדיקת MRI: לחץ כאן
השאירו תגובה
Want to join the discussion?Feel free to contribute!