בדיקת MRI מוח וראש
היתרונות הרבים של בדיקת MRI ראש ומוח באים במיוחד לידי ביטוי כשנדרשת בחינה מדוקדקת של המוח – שכן במקרים אלה אי אפשר להתפשר על רמת הדיוק של הבדיקה, ובנוסף חשוב במיוחד שהבדיקה תהיה בטוחה לחלוטין לנוכח רגישותו הגבוהה של האזור.
מית צריך לבצע בדיקת MRI מוח?
באופן כללי MRI ראש ומוח מזהה מומים מולדים, גידולים, שינויים (כולל עדינים) ברקמות (כלומר מחלות מטבוליות) וכן מאפשר הדמיית אזורים ספציפיים כמו ההיפופיזה ועצבי השמיעה.
המקרים הנפוצים שבהם מומלצת בדיקת MRI של המוח הם:
- גידולים במוח – בין אם מדובר באבחון כאשר ישנו חשד כי קיים גידול במוח ובין אם לצורך מעקב אחר גידולים שכבר התגלו, וזאת על מנת לבחון יעילות טיפול או כדי לגבש תוכנית טיפולים אפקטיבית.
- כשישנו חשד לקיומה של אדנומה בבלוטת יותרת המוח (היפופיזה) – אדנומה הינה סוג מסוים של גידול שפיר. קיומה בבלוטת יותרת המוח גורם לפגיעה בשדה הראיה הצדדי ועלול אף להוביל לעיוורון. חשוב לציין כי בדיקת CT אינה מסוגלת לגלות אדנומה ועל כן במקרים אלה חובה לעבור MRI מוח.
- אפילפסיה – אבחון מצבם של המומים העדינים במוח על מנת לבצע הערכה לקראת ניתוח.
- ירידה בשמיעה שמקורה עצבי – במקרה זה ההדמיה מתמקדת בעצבי השמיעה.
- היערכות לקראת ניתוחים שונים – על-מנת להימנע מגרימת נזק במהלך ניתוח כזה או אחר נדרשת לעתים בדיקת fMRI (כלומר הדמיה תפקודית) של המוח. הבדיקה מאפשרת זיהוי מדויק של מיקום אזורי הראיה, השפה, התחושה והפעילות המוטורית, וכך מונעת פגיעה בהם.
הבדיקה הנ"ל (fMRI) משמשת גם חוקרים המבקשים להבין כיצד עובד מוח האדם.
בנוסף נערכות בדיקות MRI מוח לעוברים בבטן אמם, וזאת כדי לוודא כי התפתחות האיבר הכה חשוב תקינה או לחילופין להציג להורים תמונת מצב מדויקת שתאפשר להם קבלת החלטה מושכלת אם להמשיך את ההריון.
הכנות לבדיקה
לקראת בדיקת MRI מוח על הנבדקים להיות בצום של שעתיים. מים ניתן לשתות ללא הגבלה. ברוב מהמקרים נעשה שימוש בחומר ניגוד בשם גדוליניום לכן יש להצטייד בתוצאות עדכניות של בדיקות דם הכוללות תפקודי כליה.
כיצד מתבצעות בדיקות MRI מוח?
בדיקות MRI מוח, כמו כל בדיקות ה-MRI, מבוססות על שדה מגנטי רב עוצמה שנוצר בתוך מכשיר דמוי מנהרה (קצרה) אליו מוכנסים הנבדקים.
הבדיקה מתבצעת בשכיבה, על שולחן צר, כשאביזרים שונים מסייעים לנבדקים לשכב ללא תזוזה כך שהתוצאות תהיינה מדויקות לחלוטין. באופן טבעי לשם קבלת תוצאות מהימנות לחלוטין ותמונת מצב מלאה ומדויקת יש צורך גם במכשיר איכותי – ועוד יותר מכך ברדיולוג מומחה ועתיר ניסיון שיפענח את הממצאים ויזהה כל חריגה, ולו זעירה, מהמצב התקין.
משך הבדיקה – בין 30 ל-60 דקות. חשוב להדגיש כי בדיקת MRI אינה פולשנית ולא מעורב בה כאב וגם לא קרינה. תיתכן אי נוחות מסוימת עקב השהות הממושכת יחסית בתוך חלל סגור וללא תנועה, אולם הנבדקים נמצאים בקשר רציף עם מפעיל המכשיר, שמרגיע אותם במידת הצורך. במקרים חריגים ניתן לעבור בדיקת MRI מוח בטשטוש ואף בהרדמה.
פרופ' סיגל טל עברה את תת ההתמחות בנוירורדיולוגיה בבית החולים NYU שבניו יורק, ומאז שנת 2011 מנהלת את יחידת ה-MRI והנוירורדיולוגיה במרכז הרפואי המוביל "אסף הרופא". קודם לכן צברה במשך שנים רבות ניסיון נרחב כרופאה בכירה ביחידה לנוירורדיולוגיה של מרכז רפואי מתקדם אחר, זה על שם שיבא בתל השומר.
מספר הבדיקות שפוענחו עד כה