אילו מצבים דורשים בדיקת MRI מוח
מכשירי ה-MRI הם אמצעי הדימות המתקדם ביותר שיש בימינו. בהתאם אין פלא שבמצבים שמעוררים חשש שמא ישנה בעיה רפואית כלשהי הקשורה לאזור כזה או אחר במוח, ההמלצה תהיה בדיקת MRI מוח. היתרון העיקרי של בדיקה זו היא היכולת שלה להדגים באופן מדויק להפליא את מצבן של הרקמות הרכות במוח, ועוד כדאי לקחת בחשבון את היכולת של ה-MRI לספק תמונת מצב מפורטת גם של מבנים אנטומיים קטנטנים ועדינים מאוד, כפי שישנם במוח האדם. לנוכח רגישותו הרבה של המוח חשוב מאוד להפקיד את פענוח ממצאי ה-MRI בידיים מקצועיות – נוירו-רדיולוגית בכירה שמבטיחה זיהוי מדויק של כל ניואנס וטיפול רפואי אופטימלי בכל מצב שמחייב טיפול.
מצבים רפואיים שבהם מתבצע MRI מוח
התפקיד המרכזי של המוח בחיינו גורם לכך שישנה שורה ארוכה של מצבים רפואיים שמחייבים בדיקת MRI מוח, וזאת כדי לדעת האם נדרש טיפול, ואם כן מהו הטיפול המיטבי.
* פגיעה בבלוטת יותרת המוח – בלוטה זו, שמוכרת גם בשם היפופיזה, שוקלת 5 גרם וקוטרה הוא סנטימטר אחד בלבד, אבל גם כך השפעתה על בריאותנו הכללית עצומה. ההיפופיזה מפקחת על בלוטות הורמונליות כמו בלוטת התריס והאדרנל (יותרת הכליה), ועל כן מהווה רכיב משמעותי במערכת ההורמונלית. תת פעילות של בלוטה זו עלולה להוביל למחסור בהורמונים חיוניים שלכשעצמו מייצר פגיעות חמורות, ועוד בעיה אפשרית היא אדנומה (סוג של גידול) על גבי בלוטה זו, שעלולה אפילו לגרום לעיוורון (!). בדיקות MRI מאפשרות לאבחן את מצבה של בלוטת יותרת המוח ולהביא לריפויה ולתפקוד אופטימלי של המערכת ההורמונלית.
* אפילפסיה – מחלה שבאה לידי ביטוי בהתקפים שעלולים לגרום לנוקשות שרירית, התפרצויות של רגש עז, שינוי בתפישה (של ריחות, מראות, טעמים וקולות), השמעת רעשים אקראיים, הזזת הידיים בלי סיבה, אובדן שליטה על הסוגרים ועוד. קשה לאבחן אפילפסיה ולמעשה כמעט בלתי אפשרי לעשות זאת ללא סריקת MRI של המוח.
* טרשת נפוצה – מחלה כרונית של מערכת העצבים המרכזית, שבאה לידי ביטוי בהתקפים בתדירות כזו או אחרת. במהלך התקף חווה האדם חולשה של הגפיים, נימול, קושי בראייה, דחיפות במתן שתן, פגיעה בדיבור, רעד, חוסר יציבות ועוד.
* אירוע מוחי – הפרעה פתאומית בזרימת דם לרקמות במוח, אירוע שנקרא גם שבץ מוחי, גורמת לנזקים נוירולוגיים חמורים. לאחר אירוע שכזה נדרשת בדיקת MRI מוח כדי לבחון את היקף הנזק.
* ירידה בשמיעה – ישנן סיבות רבות אפשריות לירידה בתפקודו של חוש חשוב זה, ואם המקור הוא עצבי, בדיקת MRI מספקת מידע חיוני לגבי טיפול בבעיה.
מקרים נוספים שבהם עשויה להידרש בדיקת MRI של המוח הם זיהומים באיבר מרכזי זה, גידולים, מומים מולדים או דימומים.
בדיקת MRI של כלי הדם במוח
במקרים שבהם ישנו צורך לאבחן את מצבם של כלי דם במוח תתבצע בדיקה ייעודית שנקראת MRA (וגם אנגיוגרפיה של המוח). בדיקה זו מאפשרת לרופא המטפל לקבל תמונת מצב מפורטת ומדויקת לגבי כלי הדם הגדולים, כלומר העורקים, שבמוח, ומזהה כל בעיה שעלולה להיווצר בהם: מפרצת (התרחבות מופרזת של כלי הדם שעלולה להוביל להתבקעותו), דלף (מצב שבו ישנה דליפה של דם בנקודת החיבור בין עורק לווריד), מלפורמציה (עיוות של כלי הדם) או חסימה (שמונעת מכמות מספקת של דם להגיע לאזור מסוים במוח ועלולה לפגוע באותו אזור באופן חמור מאוד ובלתי הפיך). בפרט תתבצע בדיקת MRA מוח כשישנו חשד לטרשת עורקים מחלה שונה לחלוטין מטרשת נפוצה, אגב), וגם כשישנו חשד לקיומה של מחלה דלקתית שעלולה להוביל לפגיעה בכלי דם במוח.
מהו fMRI?
סוג מיוחד אחר של MRI מוח נקרא functional MRI ובקיצור, fMRI. זוהי בדיקה ייעודית שבוחנת את תפקודם של אזורים ספציפיים במוח, והיא משמשת הן לתכנון ניתוחים באיבר רגיש זה והן לחקר המוח.
במקרים מהסוג הראשון, תכנון הליכים כירורגיים במוח, ה-fMRI מספק מיפוי מדויק של אזורי המוח הרלוונטיים, כך שהרופא המנתח יוכל לתכנן את הניתוח כך שמצד אחד יושג מקסימום ריפוי ומצד שני לא ייפגעו תפקודים חיוניים של האדם. במקרים מהסוג השני משתמשים חוקרים במיפוי הלא פולשני כדי להבין טוב יותר תפקודים שונים שלנו והשפעת משתנים כאלה או אחרים על כל תפקוד ותפקוד, כשהיעד השאפתני אך הבהחלט ניתן להשגה הוא הבנה מעמיקה ומלאה של האופן בו עובד האיבר שבעצם הפך את המין האנושי למי שהוא.
השאירו תגובה
Want to join the discussion?Feel free to contribute!