בדיקת CT – למה לצפות במהלך הבדיקה ואחריה
CT הוא מכשיר דימות מתקדם מאוד מצד אחד ונפוץ למדי מצד שני, כך שמדי יום מבוצעות בדיקות סי.טי רבות שמהוות בסיס לאבחון מדויק, כולל במצבים רפואיים מורכבים. יחד עם זאת, כמו לקראת הליכים רפואיים אחרים, לעתים ישנה אי ודאות מסוימת לפני ההגעה לבדיקה, ואי ודאות זו יוצרת חששות ואף מתח אצל הנבדקים. על-מנת לפוגג חששות ומתח אלה כדאי לדעת בדיוק למה לצפות במהלך בדיקת ה-CT ולאחריה, וכך תוכלו להגיע למכון שבו היא תבוצע רגועים.
הכנות לבדיקה
CT הינה בדיקה לא פולשנית, אין צורך בהרדמה ובהתאם גם אין הכנות מיוחדות לפני שמגיעים למכון, פרט לכך שיש להימנע מאכילה במשך מספר שעות (פרק הזמן המדויק משתנה בהתאם לסוג בדיקת ה-CT, בהתאם להנחיות שתקבלו מצוות המכון).
מומלץ להגיע לבדיקה עם בגדים נוחים וקלים שלא ייצרו לחץ מיותר. עוד כדאי לקחת בחשבון שאביזרי מתכת עלולים לפגום באיכות הממצאים שמפיק מכשיר ה-CT, ועל כן כדאי להשאיר בבית את התכשיטים וכן להעדיף בגדים שאין בהם רוכסנים בולטים או אביזרים גדולים ממתכת.
CT עם חומר ניגוד
בחלק מהמקרים מתבצעת הבדיקה בעזרת חומר ניגוד ייעודי שתפקידו הוא להפוך את התמונה שמונפקת לברורה יותר. ישנן שתי אפשרויות לקבל חומר זה – בשתייה או בהזרקה. אם נבחרת האופציה הראשונה, על הנבדקים לשתות 4-6 כוסות מים במשך כשעה עד שעתיים, כך שיש להגיע אל מכון ה-CT מספיק זמן לפני מועד הבדיקה עצמה.
הבדיקה עצמה
ה-CT הינו מכשיר גדול וסגור שבמרכזו חלל אליו ניתן להכניס מיטה. המיטה עליה שוכבים הנבדקים מוכנסת אל החלל ומוצאת ממנו לסירוגין, באופן אוטומטי, כך שהסי.טי יוכל לבצע את הסריקות הנדרשות. בסך הכל השהות בחדר שבו נמצא ה-CT אורכת מספר דקות, ובמהלכן ישנו קשר רציף בין הנבדקים לבין הטכנאי שמפעיל את המכשיר. יש למלא אחר הנחיות הטכנאי ובפרט להימנע מתזוזות כשהמיטה מוכנסת אל תוך ה-CT (תזוזה של הגוף מקשה על פענוח ממצאי המכשיר) וכן לעצור את הנשימה למספר שניות אם ישנו צורך בכך.
כאמור מדובר בבדיקה לא פולשנית, שלא גורמת לכאב או לתופעות לוואי, אולם עצם השהות בחלל סגור עלולה לייצר אי נוחות ואף לחץ מסוים. במקרים חמורים ניתן לקבל לפני הכניסה למכשיר תרופות הרגעה או להיעזר באמצעי טשטוש, וכאמור ניתן לתקשר עם הטכנאי ולדווח לו על כל מצוקה אם מתפתחת כזו.
מהי פעולת ה-CT?
בדיקת CT היא למעשה אוסף צילומי רנטגן מזוויות שונות, בהתאם לאיבר שאותו רוצים לבחון על-מנת לזהות במדויק את המצב הרפואי של האדם. בהתאם המכשיר המשוכלל, שמפתחיו זכו בפרס נובל לרפואה, משגר קרני רנטגן ממתקן מיוחד שנע סביב הגוף. השפעות קרניים אלה נקלטות בגלאים רגישים להפליא, והתוצאות מועברות למחשב שעל סמך כל צילומי רנטגן אלה מפיק תמונה תלת ממדית של פנים הגוף וליתר דיוק של האיבר או האזור שבהם מתמקדת הבדיקה. אגב, בראשית הדרך, על-מנת להשלים את תנועת אותו מתקן מיוחד סביב הגוף כך שתתקבל תמונה תלת ממדית (בניגוד לצילום רנטגן רגיל שמספק תמונה דו-ממדית) נדרשו מספר שעות וגם איסוף הממצאים ארך מספר ימים – כיום הבדיקה כולה נמשכת עד 30 דקות ובחלק מהמקרים אף הרבה פחות. יחד עם זאת ישנה עדיין סוגיה רגישה סביב בדיקות CT – הפענוח. פענוח רגיל מחייב המתנה של שבוע עד שבועיים, כך שבמצבים רפואיים מורכבים מומלץ להיעזר באופציה של פענוח CT פרטי שמבוצע על-ידי נוירורדיולוגים בכירים ומנוסים במיוחד, ומספק את כל המידע החיוני לצורך האבחון תוך 24 שעות בלבד.
מתי ניתן לחזור לשגרה?
באופן עקרוני החזרה לשגרה אחרי בדיקת CT הינה מידית, אלא אם כן נדרשו אמצעי הרגעה וטשטוש לצורך ביצועה – במקרים אלה יישארו הנבדקים בהשגחה לפרק זמן מסוים עד שיחזרו לערנות מלאה. לבדיקה עצמה אין תופעות לוואי, אבל חומר הניגוד שכאמור מהווה אמצעי עזר בחלק מהמקרים עלול לגרום לתגובה אלרגית שבאה לידי ביטוי בגרד, פריחה, נפיחות מסוימת ובמקרים נדירים גם לקשיי נשימה.
האם החשיפה לקרינה מסוכנת?
בדיקת CT מבוססת כאמור על שיגור קרני רנטגן אל גופם של הנבדקים, וכידוע קרניים אלה פולטות קרינה מייננת. יחד עם זאת, על סמך לא מעט מחקרים עדכניים, רמת הקרינה של מכשירי ה-CT של ימינו אינה מעלה בשיעור משמעותי את הסיכון ללקות במחלות שונות הקשורות לחשיפה לקרינה, כך שמדובר בבדיקה מומלצת במקרים רבים. כאמצעי זהירות, נשים בהריון לא עוברות בדיקות CT על-מנת שלא לחשוף את העובר לקרינה הנ"ל.
השאירו תגובה
Want to join the discussion?Feel free to contribute!