חוות דעת נוספת על בדיקת mri עוזרת בקבלת החלטה נכונה
MRI היא הבדיקה המתקדמת והמדויקת ביותר הקיימת כיום. מכשיר ה-MRI מבוסס על תהודה מגנטית, ומספק לרופאים תמונות מפורטות, ברורות וכאמור מדויקות מאוד של איברים פנימיים ושל כלי דם. אבל גם המכשיר המשוכלל ביותר בעולם לא מבטיח שלא תתרחש טעות אנוש, ובמקרה של בדיקות MRI נקודת התורפה היא הפענוח: כל פספוס, ולו הקטן ביותר, של ממצא באותן תמונות מורכבות שמנפיק ה-MRI – וחשוב לזכור שהמבנים האנטומיים הנבחנים במסגרת הבדיקות עשויים לכלול שלל פרטים קטנים ואפילו קטנטנים – עלול לגרום לנזקים חמורים. חוות דעת נוספת על בדיקת MRI מונעת פספוסים וטעויות, ומבטיחה את קבלת ההחלטות הנכונות בכל מקרה ומקרה.
בדיקות MRI נפוצות
בדיקת MRI מבוססת כאמור על שדה מגנטי רב עוצמה שבתוכו שוכב/ת הנבדק/ת, ועל שיגור קרני רדיו שהתגובה אליהן מספקת למעשה את התמונה של האיברים הפנימיים הנבדקים. זוהי סריקה לא פולשנית וללא מעורבות של קרינה, ורמת הדיוק שלה נחשבת לגבוהה ביותר שישנה בימינו (אגב, בזכות התוצאות האיכותיות שכבר הצילו חיים בלא מעט מקרים, והיעדר הפגיעה בנבדקים, זכו ממציאי מכשיר ה-MRI, פיטר מנספילד ופול לוטרבור, בפרס נובל).
בין השאר משמשות בדיקות MRI על-מנת לאבחן מחלות כגון טרשת נפוצה, לאתר פגיעות במפרקים כגון הכתף או הברך (למשל במקרה של חשש לקרע במניסקוס), לזהות את מצבו של עמוד השדרה (ובפרט כשישנו חשד לפריצת דיסק), לבחון האם ישנם גידולים במוח, לגלות בעיות הקשורות לכלי דם (חסימה של עורק או וריד, התרחבות לא תקינה ומסוכנת ועוד), לאבחן פגיעות ומחלות באיברים שבחלל הבטן (מעיים, כבד, כליות, לבלב) ובאופן כללי לזהות שינויים מבניים בעייתיים באיברים שונים. כמו כן ניתן להשתמש ב-MRI לצורך בירור מצב עובר ברחם (במקרים שבהם ישנו חשש להתפתחות לא תקינה).
כפי שניתן להבין מהמקרים השונים שבהם מומלצת בדיקת MRI, אלו הם מצבים רגישים מאוד ומורכבים מאוד. בהתאם ישנה חשיבות עצומה לפענוח מדויק לחלוטין שמצד אחד לא מפספס שום ממצא ומצד שני לא מזהה מבנים לא תקינים אם אין כאלה. מאחר שגם המנוסים שברדיולוגים (הרופאים שמומחיותם היא פענוח בדיקות MRI, בדיקות CT ואמצעי דימות אחרים) עלולים לטעות, ובפרט לנוכח העומס הרב המוטל עליהם, חוות דעת שנייה על בדיקת MRI מוודאת שהרופא יקבל אכן את התמונה המדויקת ביותר, המפורטת ביותר והמלאה ביותר, ועל סמך כל האינפורמציה החיונית יגיע להחלטה הנכונה.
תורים ארוכים, בדיקה יקרה
אמנם בשנים האחרונות נרשמה עלייה במספר מכשירי ה-MRI בבתי החולים ובמכונים הרפואיים בארץ, אבל גם כך המצב בישראל רחוק מאוד מהסטנדרט במדינות המפותחות: 3-4 מכשירי MRI על כל מיליון תושבים בארץ, לעומת ממוצע של 14 מכשירים לכל מיליון בני אדם במדינות המפותחות (בשוויץ למשל ישנם למעלה מ-20 מכשירים לכל מיליון איש, וביפן – יותר מ-40 על כל מיליון אזרחים).
בהתאם התורים לבדיקת MRI ארוכים. בנוסף מדובר בבדיקה שעלותה גבוהה, ועל כן בלא מעט מקרים רופאים מהססים לשלוח מטופלים לבדיקה זו ומעדיפים חלופות זולות יותר. המסקנה המתבקשת: למי שכבר קיבל את ההפניה המיוחלת והמתין בתור זמן בלתי מבוטל כדאי לוודא שהמידע שמקבל הרופא המטפל הוא אכן מלא ומדויק, על סמך פענוח ללא רבב – ולשם כך במקרים רבים אין ברירה אלא לבקש דעה נוספת על בדיקת mri.
חוות דעת שנייה לבדיקת MRI עשויה להציל חיים!
טעות בפענוח ממצאי MRI – וכאמור גם רדיולוג מנוסה עלול לפספס ניואנס כזה או אחר בשל העומס בבתי החולים ובמכונים – עלולה לגרום לנזק של ממש משני סוגים: סוג אחד של מקרים הוא כשלא מאובחן מצב מסוכן, ועד שהטעות מתגלה המחלה מחמירה ולמעשה ההתדרדרות עלולה להיות מהירה ודרמטית, כך שבמקרים מסוימים חוות דעת נוספת על בדיקת MRI פשוט מצילה חיים!
הסוג השני של הטעויות שמובילות לנזק בלתי מבוטל הוא כשהרופא המטפל סבור בעקבות תוצאות ה-MRI שהאדם זקוק לטיפול וזאת למרות שבפועל אותו אדם בריא לחלוטין. במקרים אלה ישנה ראשית כל פגיעה רגשית של ממש (שהרי האדם משוכנע שהוא סובל ממחלה קשה או פגיעה חמורה), ובנוסף עובר האדם טיפול קשה, כואב ובעל תופעות לוואי – שלא לצורך, רק בגלל אבחון שגוי, בזמן שחוות דעת שנייה הייתה מונעת את הסבל.
מידע נוסף בנושא בדיקת MRI:
מהי בדיקת MRI
בדיקת MRI