ד"ר סיגל טל מתארחת בתכנית רדיו בגל"צ
ד"ר סיגל טל, מתארחת בתכנית הרדיו – רבע לגוף ונפש – בנושא בדיקת MRI.
בדיקות הMRI, מגיעות לכותרות לרוב כאשר רוצים לציין את הקשיים עמם מתמודדת מערכת הבריאות. ככל המדובר במכשירי הMRI, נדמה כי הפער בין הביקוש להיצע בלתי ניתן לגישור. אולי מכיוון שמדובר באחת מהבדיקות המתקדמות והמדויקות אשר בנמצא.
בדיקת MRI, היא למעשה בדיקה בתהודה מגנטית. הנבדק שוכב בתוך שדה מגנטי יחסית חזק וע"י השדה האלקטרו-מגנטי, מתקבלת תמונה של הנמצא בתוך רקמות גוף האדם- מהמוח, העצבים, עמוד השגרה והחוליות עצמן. מדובר בדיקה יחסית ארוכה, של כחצי שעה-שעה. זאת כי לוקח זמן לקבל התמונה ולעבדה.
יתרונות בדיקה בעזרת מכשיר הMRI, הינם היכולת להדגים רקמות רכות. לדוגמא במוח, ניתן להבדיל בין חומר אפור- לחומר לבן, לראות טוב יותר את רקמת השד, העצמות והשרירים.
כיוון שהבדיקה אורכת זמן רב יחסית, אינה מתאימה לכל חולה ולכל מצב ויש לחשוב אם הבדיקה מתבקשת ממצבו הרפואי של האדם. כאשר יש זמן לביצוע בדיקת MRI, מומלץ לבחור בה. למשל במקרה של חשש לגידול במוח, דימום במוח או כאשר מדובר בילדים. זאת מאחר והבדיקה הינה ללא קרינה, וכן בשל היכולת להבדיל בין הרקמות השונות.
כיוון שהMRI הנו מגנט רב עצמה, יש לבדוק אצל מטופלים אשר בגופם משתל מתכתי (קוצבים, מפרקים מתכתיים, גשר בשיניים), אם הינו עמיד במגנט או לא עמיד במגנט. מלבד מקוצבים ודפיברלטורים, המשתלים שיוצרו ב15-20 שנים האחרונות, בדרך-כלל עמידים במגנט.
במצבים כמו למשל גשר בשיניים, בהם יש חשש לאיבוד האות מהמגנט וכתוצאה מכך לאיבוד תמונה, לפעמים מתבקשים המטופלים להוריד את המשתל ולהחזירו לאחר הבדיקה.
כרגע אין מספיק מכשירי MRI בישראל, אך כמעט בכל בית חולים יש לפחות אחד. מיעוט כמות המכשירים, העלויות הכרוכות בבדיקות, שהינן יחסית יקרות, והזמן הרב שלוקח להכשיר את הצוות המפענח (הצוות המפעיל והרדיולוג), כל אלה משפיעים על המצב בו אנו נמצאים בארץ בכל הקשור לבדיקות MRI.
להאזנה לראיון המלא:
למידע נוסף על בדיקות MRI: