הפופולריות ההולכת וגדלה של הניתוחים הפלסטיים והטיפולים האסתטיים מובילה לכך שגם בדיקות ה-MRI בעקבות אותם הליכים רפואיים הפכו לנפוצות מאוד.
כך למשל נעשה שימוש במכשירי MRI מתקדמים לאיתור וזיהוי קרעים בשתלי סיליקון לאחר ניתוח שחזור שד, וסוג אחר של טיפול אסתטי שבעקבותיו נדרשת לעיתים בדיקת MRI הוא הזרקת חומרי מילוי לפנים.
באילו מקרים מומלץ לבצע MRI אחרי הזרקת חומרי מילוי לפנים?
ישנם שני סוגי מצבים שבהם מומלץ לבצע MRI אחרי טיפול הזרקת חומרי מילוי לפנים:
א. כשההזרקה גורמת לסיבוכים שונים – אמנם כל החומרים השונים המשמשים את המנתחים הפלסטיים למילוי שקעים בלחיים, להדגשת תווי פנים מסוימים או לשם טשטוש קמטים הם כאלה שקיבלו את כל האישורים הנדרשים, וברוב רובם של המקרים התוצאות איכותיות ואין סיבוכים, אולם כמו בכל הליך רפואי, גם הזרקה לפנים של סיליקון, חומצה היאלרונית, קולגן או בוטוקס עלולה ליצור תגובה לא רצויה. סיבוכים אפשריים הם דלקת, מורסה או תגובה אלרגית שלעתים מופיעה מיד לאחר הטיפול ובמקרים אחרים זמן רב יחסית שכן ישנן גם תגובות אלרגיות מאוחרות לכל חומר. רמת הדיוק הגבוהה במיוחד של מכשיר MRI ופענוח מקצועי מאפשרים אבחון מדויק של הסיבוך ושל הגורמים להיווצרותו, ובזכות אלה טיפול אפקטיבי.
ב. א-סימטריה בפנים – אמנם המיומנות של הרופאים שמבצעים הזרקות חומרי מילוי לפנים הפכה גבוהה מאוד בשנים האחרונות, בעיקר הודות לניסיון הרב שנצבר בתחום, אך גם כך אין דרך לדעת בוודאות כיצד יגיבו פנים כאלה או אחרות לכל סוג של חומר מילוי. כך למשל תיתכן א-סימטריה עקב הזרקת כמות גדולה מדי של חומר המילוי, א-סימטריה על רקע גרמי, וסיבה נוספת שמובילה לחוסר שביעות רצון ולמראה פחות מחמיא מהרצוי היא א-סימטריה ברקמות השומן התת-עוריות. בדיקת MRI מאפשרת לזהות את הסיבה לא-סימטריה ולהבין האם וכיצד ניתן לתקן זאת.
עוד כדאי לדעת שבעקבות בדיקות MRI ניתן גם לזהות את החומר שהוזרק לפנים. סיליקון למשל מכיל כמות גדולה יחסית של שומן, קולגן מורכב בעיקר מחלבון ואילו חומצה היאלרונית מכילה כמות גדולה של מים – ובהתאם פענוח מקצועי של ממצאי MRI על-סמך מאפיינים אלה מאפשר לדעת בדיוק מה הוזרק לפנים.
מתי כדאי לעבור ניתוח מתיחת פנים ומתי עדיפה הזרקת חומרי מילוי?
MRI בעקבות הזרקת חומרי מילוי לפנים הינה בדיקה שכאמור הופכת נפוצה יותר ויותר, אך יחד עם זאת חשוב להדגיש שברוב רובם של המקרים הזרקת חומצה היאלרונית, קולגן, רדיאס, סיליקון וכדו' מובילה לשיפור משמעותי במראה הפנים.
בפרט מתאימים טיפולים אלה למצבים שבהם נדרש שיפור נקודתי באזור ספציפי בפנים כך שאין צורך לעבור ניתוח מתיחת פנים מלא. כך למשל הזרקת בוטוקס משפרת את מראה השליש העליון של הפנים ובפרט מטשטשת קמטי הבעה סביב העיניים ובמצח, חומצה היאלרונית משמשת בין השאר לטובת עיצוב שפתיים ואילו שומן עצמי מתאים לכפלים הנזולביאלים (הכפלים אשר משתרעים מהאף לצדי הפה).
במקרים שבהם עור הפנים נפול ועל כן האדם נראה מותש ועצוב, הפתרון המתאים הוא ניתוח מתיחת פנים, שנקרא גם ניתוח הרמת פנים. ניתוח זה מתאים למשל כשישנה התרופפות של הרצועות התומכות באזורים שונים בפנים, כשהעור עצמו הופך רפוי, דק וחסר גמישות, או כשהשומן התת עורי מידלדל ויוצר מראה מלבני ועל כן מבוגר.
כמו כן בלא מעט מקרים מתיחת פנים כוללת גם הזרקת חומרי מילוי לתיקונים נקודתיים.
למידע נוסף: