MRI ילדים
בדיקת MRI היא הבדיקה המתקדמת ביותר הקיימת כיום בתחום הדימות הרפואי, ובפרט באים לידי ביטוי יתרונותיה הרבים כשמדובר בילדים.
למעשה, ישנם מקרים רבים שבהם ה-MRI היא הבדיקה היחידה המומלצת לילדים, וכל בדיקה אחרת, כולל סי.טי., לא תשיג את התוצאות הרצויות.
היתרונות העיקריים של MRI ילדים
יתרון מובהק אחד של MRI הוא שבדיקה זו לא מחייבת את חשיפת הנבדקים לקרינה מייננת.
גם נבדקים מבוגרים יעדיפו מן הסתם בדיקות ללא קרינה, אולם כשמדובר בבני נוער, ילדים, פעוטות ותינוקות, ההבדל בין הבדיקות השונות מבחינת רמת הקרינה קריטי: אמנם בכל מקרה נעשה מאמץ לצמצם את רמת הקרינה המסוכנת, אולם גופם של ילדים ופעוטות רגיש במיוחד וגם כמויות קרינה נמוכות יחסית עלולות לפגוע בהם, ועל כן מומלץ שלא לקחת סיכונים מיותרים אלא לבצע את בדיקת ה-MRI.
עוד חשוב לציין בהקשר זה כי ישנם מקרים בהם לא ניתן להסתפק בבדיקת MRI אחת לילד אלא יש לבצע סדרת בדיקות – כך שחשוב במיוחד למנוע מצב שבו ישנה חשיפה מצטברת לקרינה שעלולה להיות מזיקה.
יתרון משמעותי שני של בדיקת MRI לילדים הוא רמת הדיוק הגבוהה.
כמובן שיתרון זה רלוונטי אף הוא גם כשמדובר בבדיקות MRI למבוגרים, אבל בדומה להיעדר הקרינה, הוא קריטי יותר כשהנבדקים צעירים, ובפרט כשנדרשת הדגמה של מבנים אנטומיים קטנים, מורכבים וסמוכים זה לזה במוח, בעמוד השדרה, בחוט השדרה, ברקמות הרכות בצוואר ובמקרים נוספים.
מכשירי ה-MRI החדשים והתאמתם לילדים
בעבר סבלו ילדים מקושי בלתי מבוטל לעבור בדיקות MRI.
באופן כללי רוב הזאטוטים והפעוטות, וגם הילדים והנערים המבוגרים יותר, לא ששים לחוות בדיקות רפואיות, ובוודאי לא כאלה שמתבצעות במכון דימות שמטבעו שורר בו מתח מסוים. כשהתווספה לכך גם השהות בתוך מכשיר צר שגרם לתחושת מחנק, הקושי התעצם ובלא מעט מקרים יצר מועקה אצל הילד וחייב את ביצוע הבדיקה תחת הרדמה.
כיום ישנם מכשירי MRI רחבים יותר – 70 ס"מ במקום 60 ס"מ – ונוחים הרבה יותר. מכשירים אילו מאפשרים לילדים להישאר נינוחים במהלך הבדיקה, ובלא מעט מקרים הם מייתרים את הצורך בהרדמה (באופן עקרוני עד גיל 7-8 תתבצע הבדיקה בהרדמה, אם כי ילדים צעירים יותר אך בוגרים בנפשם יוכלו לבצע MRI גם במצב של ערנות).
עוד כדאי לדעת כי במסגרת בדיקת MRI לילדים מושם באופן כללי דגש רב על יצירת אווירה נינוחה, כבר מרגע הכניסה למכון הדימות ועד לתום הבדיקה והשחרור הביתה. בין השאר יכול ההורה המלווה לשבת ליד הילד בעת ביצוע הבדיקה ולהרגיע אותו. רוב הטכנאים המפעילים את מכשירי ה-MRI מפגינים רגישות רבה מהרגיל על-מנת להקל על הנבדקים הצעירים ככל האפשר.
בכל מקרה בדיקות MRI אינן כרוכות בכאב והמפתח הרחב הופך את בדיקות ה-MRI לנוחות יותר ונעימות יותר לא רק לילדים אלא גם לנבדקים כבדי משקל ולמי שסובל מקלסטרופוביה.
באילו מקרים מומלץ לבצע בדיקות MRI לילדים?
MRI לילדים מומלץ במיוחד במקרים הבאים:
* אפילפסיה
* הפרעות התפתחותיות ובהן אוטיזם ופיגור עקב מלפורמציה במבנה המוח
* בעיות גדילה – עקב פגיעה הורמונלית (במקרה זה מתבצע MRI יותרת המוח)
* מומים מולדים בכלי הדם של המוח (גם לשם כך קיימת בדיקת MRI ייעודית)
* טרשת נפוצה, מחלות מטבוליות ומחלות "חומר לבן" אחרות (במקרים אלה ה-CT יצא תקין ולא יעיד כלל על קיומה של מחלה!)
* פגיעה בארובות העיניים
* הפרעות שמיעה, חשד למחלות זיהומיות או פגם מבני באוזניים
* תהליכים לא תקינים במוח ובהם אוטם, גידול ועוד
ובאופן כללי כשנדרשת הדמיה של חוט השדרה, עמוד השדרה, צוואר או מוח.
עוד כדאי לדעת שבמסגרת בדיקת MRI בילדים פותחו בשנים האחרונות טכניקות חדשות ופרוטוקולים מיוחדים כך שגם הפרטים הקטנים ביותר יודגמו בתוצאות.
היערכות לקראת הבדיקה
לקראת בדיקות MRI לילדים נדרשת בעיקר הכנה רגשית.
בחלק מהמקרים, ובפרט כשמדובר ב-MRI מוח, הבדיקה נעשית עם חומר ניגוד בשם גדוליניום כדי להבטיח דיוק מקסימלי בהתאם לרגישות האבחון וחשיבותו העצומה. כמו כן תקבלו הנחיות מדויקות לגבי פרק הזמן שבו יש להפסיק לאכול, לשתות או לינוק לפני הכניסה למכשיר ה-MRI.
כמה זמן נמשכת בדיקת MRI בילדים?
בדיקת MRI בילדים נמשכת ברוב המקרים כ-30-40 דקות. משך ההתאוששות תלוי בעיקר בשאלה האם הבדיקה התבצעה בהרדמה, ובכל מקרה הסיכוי לתופעות לוואי כלשהן הוא אפסי.
למה ישנה חשיבות עצומה לאיכות הפענוח?
בדיקת MRI לילדים מתאפיינת כאמור בהצגת תמונה מדויקת להפליא גם כשמדובר במבנים אנטומיים קטנטנים ומורכבים מאוד, אבל כדי שהרופא המטפל אכן יקבל לידיו את כל המידע לו הוא זקוק ישנה חשיבות עצומה גם לפענוח איכותי, שלא מפספס אף ניואנס ומבטיח תועלת מקסימלית מהבדיקה.
למידע נוסף על בדיקות ה MRI השונות:
פרופ' סיגל טל עברה את תת ההתמחות בנוירורדיולוגיה בבית החולים NYU שבניו יורק, ומאז שנת 2011 מנהלת את יחידת ה-MRI והנוירורדיולוגיה במרכז הרפואי המוביל "אסף הרופא". קודם לכן צברה במשך שנים רבות ניסיון נרחב כרופאה בכירה ביחידה לנוירורדיולוגיה של מרכז רפואי מתקדם אחר, זה על שם שיבא בתל השומר.
מספר הבדיקות שפוענחו עד כה